open-navfaktor-logo
search
Prekršeni rokovi
Štiti li Gordana Tadić ratne zločince: Tužilaštvo BiH se oglušilo o zahtjev, sudbina predmeta još tajna
Glavna državna tužiteljica Gordana Tadić još skriva podatke o epilogu predmeta ratnih zločina iz "A" kategorije. Uprkos zahtjevu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine još nije dostavilo tražene informacije o tim predmetima.
10.01.2021. u 07:54
get url
text

Vijeće ministara BiH je, podsjetit ćemo, 24. septembra 2020. godine usvojilo Revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina sa aneksom u kojem su uvrštene obaveze koje se odnose na predmete iz "A" kategorije.

VEZANI TEKST - Vijeće ministara usvojilo Strategiju za procesuiranje ratnih zločina, prihvaćeni zahtjevi Bošnjaka

Radi se o predmetima koje je Haški tribunal ustupio Tužilaštvu BiH na dalje procesuiranje. Veći dio tih predmeta je zatim Tužilaštvo BiH ustupilo tužilaštvima na nižim nivoima.

- Tužilaštvo BiH se obavezuje da će u roku od 90 dana od usvajanja Državne strategije dostaviti podatke o predmetima/licima sa ranijom standardnom oznakom "A", čije je vođenje postupka ustupljeno entitetskim tužilaštvima i Tužilaštvu Distrikta Brčko – navodi se u usvojenoj Strategiji.

Taj rok je istekao krajem decembra 2020. godine, a podaci, sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili iz Vijeća ministara BiH, još nisu dostavljeni toj instituciji.

- U pisarnici Generalnog sekretarijata Vijeća ministara BiH nije evidentirano da su zaprimljene informacije u vezi sa predmetom vašeg upita nakon usvajanja Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, od 24. septembra 2020. godine – potvrđeno nam je iz Vijeća ministara BiH.

Upit smo dostavili i resornom Ministarstvu pravde BiH, kojim rukovodi HDZ-ov ministar Josip Grubeša, ali odgovor nismo dobili. Raspoloženi za davanje informacija o ovome nisu bili ni u Tužilaštvu BiH, s obzirom na to da je izostao odgovor na naš upit.

Da je Tužilaštvo BiH izignorisalo nalog Vijeća ministara BiH, informacija je sa kojom raspolažu i udruženja žrtava iz proteklog rata.

- Vjerovatno će im opravdanje biti da zbog korone nisu mogli uraditi nešto. To ne može biti izgovor. Imali su vremena tri mjeseca. Nije im teško doći do tih podataka, tako da su oni mogli to uraditi – kazao je za Faktor Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Uvrštavanje obaveza koje su se odnosile na predmete iz "A" kategorije je bio ključni uvjet kojeg su udruženja žrtava rata, pa tako i Udruženje žrtava i svjedoka genocida, zahtijevale od Vijeća ministara BiH. Ovakav odnos Tužilaštva BiH je, smatraju, kontinuitet pokušaja amnestiranja počinitelja od odgovornosti za ratne zločine.

- To je činjenica. To traje od usvajanja prve Strategije, koja je usvojena još 2008. godine – izjavio je Tahirović.

Delegat SDA u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Asim Sarajlić je od glavne državne tužiteljice Gordane Tadić zatražio odgovore o sudbini predmeta iz "A" kategorije na sjednici održanoj u maju prošle godine.

VEZANI TEKST - Tadić odgovarala na pitanja Doma naroda: Bosić tvrdi da Tužilaštvo drži četiri godine predmet o članu Predsjedništva BiH

Tadić je, odgovarajući na taj upit, potvrdila da je Haški tribunal ustupio te predmete još 2004. godine, te je kazala da se radi o 848 predmeta.

- Jedna je saradnica dvije godine radila na tome da utvrdi o čemu se radi. U Tužilaštvu BiH je ostalo 190 osoba sa oznakom "A". Ostali su predmeti proslijeđeni ostalim tužilaštvima. Niko se ne brine za to šta se tamo dešava – izjavila je Tadić.

Za Tadić je bilo sporno to što se Sarajlićevo pitanje odnosilo samo na predmete iz "A" kategorije, a ne na sve predmete ratnih zločina.

Da se glavna državna tužiteljica zaštitnički odnosi prema licima iz "A" kategorije, za koje je Haški tribunal već utvrdio osnovanu sumnju da su počinili ratne zločine i za koje već postoje utvrđeni dokazi o odgovornosti, potvrđuje i činjenica da je institucija kojom rukovodi izignorisala nalog Vijeća ministara BiH, te da još nije dostavila tražene podatke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.