open-navfaktor-logo
search
Ukupno pola miliona KM
Stipendije od 1.000 i 1.500 KM: Vlada TK nagradila najbolje učenike i studente
Ugovore o dodjeli ukupno 169 stipendija nadarenim učenicima osnovnih škola i studentima sa područja Tuzlanskog kantona (TK) danas je sa učenicima potpisao ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović.
30.09.2022. u 12:00
get url
text
Potpisivanje ugovora o stipendiranju

Ovom svečanom činu prisustvovao je i premijer Irfan Halilagić te je istaknuo da se radi o sasvim novom projektu Vlade TK, a kojom se nastoji uvesti sistemska briga za djecu koja se trude i postižu zavidne rezltate.

- Današnjim svečanim činom finaliziramo jedno od naših 18 obećanja. Današnjim činom šaljemo dvije poruke. Jedna je da se obećanja i data riječ moraju poštovati. To je univerzalni princip koji nas čini ispravnim i čestitim ljudima. Druga poruka je ta da se izvrsnost i postignuti rezultati moraju vrednovati. Neka vas stipendije koje danas dodjeljujemo podsjećaju na to se svako ulaganje i čestitost na kraju uvijek isplate - kazao je premijer Halilagić te učenicima i studentima zaželio zdravlje i još mnogo uspješnih rezultata.

Ove godine Vlada je za ovu namjenu izdvojila 500.000 KM, a premijer Halilagić izrazio je nadu i očekivanje da će u narednim godinama ova poziciju u kantonalnom budžetu svake godine rasti.

Od ukupno 169 stipendija, koliko ih je danas dodijeljeno, njih 76 dodijeljeno je studentima, a pravo na stipendiranje ostvarila su i 93 učenika osnovnih škola. Procedura dodjele stipendija za učenike srednjih škola još uvijek nije završena i ovi ugovore bit će potpisani u narednom periodu.

- Ukupna visina stipendije iznosi 1.500 KM kada je u pitanju konkurs za nadarene redovne studente, a stipendija za učenike osnovnih škola iznosi 1.000 KM. U narednim danima očekujemo da se stvore i sve formalne pretpostavke da ovakve ugovore zaključimo i sa našim stipendistima, učenicima srednjih škola. Za njih je visina stipendije predviđena u iznosu od 1.350 KM - pojasnio je ministar Ahmed Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.