open-navfaktor-logo
search
Deficitarna zanimanja
Stipendije ne pomažu, majstora sve manje: Veoma je teško naći molera, keramičara, zidara...
Ukoliko vam se dogodilo da mjesecima čekate na krečenje stana jer ne možete naći slobodnog molera ili, pak, trebate renovirati kupatilo, a ne možete naći keramičara, želite graditi ili popravljati kuću, a majstora jednostavno nema, to što vam se događa može se objasniti veoma lako. Takvih majstora već godinama nedostaje, a vrlo malo ljudi se želi školovati za ta i slična zanimanja.
28.05.2022. u 07:56
get url
text

Dokaz tome je spisak deficitarnih zanimanja koji je objavila Vlada Tuzlanskog kantona. Mnoga od njih na popisu se nalaze godinama, iako svaki učenik koji se počne školovati za neko od tih zvanja ima zagarantiranu stipendiju.

Deficitarna zanimanja u TK trenutno su: zidar-fasader-izolater, tesar-krovopokrivač, armirač-betonirac, keramičar-teracer, moler-farbar-soboslikar, bravar, tapetar, stolar, krojač i rukovalac rudarske mehanizacije površinskog kopa.

- Utvrđeni su kriteriji za dodjelu stipendija učenicima koji upišu deficitarna zanimanja. Ukupan iznos za stipendije iznosi 100.000 KM, a lista deficitarnih zanimanja kreirana je u saradnji Ministarstva obrazovanja i nauke, Zavoda za zapošljavanje TK, Privredne komore TK i Pedagoškog zavoda TK - kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ukupna visina stipendije po kandidatu 1.170 KM, a isplata će se vršiti u devet jednakih mjesečnih rata po 130 KM. Pravo na stipendiju imat će učenici prvih razreda srednjih škola u statusu javne ustanove na području TK, koji se u narednoj školskoj godini obrazuju za neko od navedenih zanimanja.

- Uglavnom se slična zanimanja ponavljaju iz godine u godinu. Smatramo da nam treba sveobuhvatna analiza uloženih sredstava jer se stipendije dodjeljuju godinama i želimo vidjeti kakvi su efekti. Moramo vidjeti šta je s učenicima koji su dobijali stipendije i da li smo pomogli tržištu rada u BiH - navodi Omerović.

Nažalost, dodaje on, ista zanimanja su deficitarna već godinama, a pretpostavke institucija s kojima su kontaktirali iz Ministarstva su da će se ovaj trend nastaviti.

- Niz je faktora koji do doveli do ovoga. Prema analizi Privredne komore i Zavoda za zapošljavanje TK odlazak u inostranstvo je jedan od njih, ali i manjak interesa jer se radi o fizički zahtjevnijim poslovima. Kako god bilo, mi moramo imati ova zanimanja, jer su ona neophodna za privredu, ali i za građane da bi mogli rješavati svakodnevne probleme - zaključio je Omerović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.