open-navfaktor-logo
search
Sulude kritike
Štiklom po zakonu: Ružica Jukić ljuta na cijeli svijet
Odlučila je Jukić, baš kao što to sugerira njena profilna fotografija na društvenoj mreži Facebook, štiklom pogaziti zakone BiH i staviti se iznad zakonskih rješenja na kojima je utemeljen rad pravosuđa u našoj zemlji
10.06.2019. u 19:39
get url
text
Ružica Jukić

Ružica Jukić je pravo, ali pravo ljuta na međunarodnu zajednicu. Održala je danas potpredsjednica Visokog sudskog i tužičačkog vijeća (VSTV) BiH predavanje OHR-u, OSCE-u i pojedinim stranim ambasadama u BiH jer rade svoj posao, što iz perspektive Jukić izgleda kao "uplitanje u rad pravosudnih institucija BiH".

Zamjerila je Jukić visokom predstavniku Valentinu Inzku što se miješa u ono što mu i jesu ovlaštenja i obaveze date Aneksom 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, baš kao i ambasadama SAD-a, Velike Britanije ili Njemačke jer vode računa o onome što je u okviru njihovih nadležnosti kao članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC). Dejtonskim mirovnim sporazumom je definiran i rad Misije OSCE-a u BiH, a jedan od osnovnih zadataka te institucije je jačanje pravosudnog sistema, što Jukić, očigledno, doživljava samo kao "ovlaštenje" OSCE-a da finansira edukativna putovanja pravosudnih zvaničnika i fensi seminare po luksuznim resortima. Upozorenja prestankom finansiranja je shvatila vrlo ozbiljno.

- Šta znači da nećemo dobiti novac, ja na to ne mogu pristati – kazala je Jukić, koja ima "samo 200 KM veću plaću od predsjednika njenog suda".

Konkretna zamjerka se odnosila na reakcije OHR-a, OSCE-a i pojedinih ambasada na odluku disciplinske komisije, u kojoj je bila i Jukić, da odbiju disciplinsku tužbu koju je Ured disciplinskog tužioca podnio protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

Suprotno stavovima vrhunskih pravnih stručnjaka i predstavnika međunarodne zajednice koji su pomagali institucijama BiH da provedu pravosudnu reformu, Jukić i njene kolegice iz disciplinske komisije su odlučile pogaziti odredbe Zakona o VSTV-u BiH te amnestirati Tegeltiju od odgovornosti za "ponašanje koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet sudstva", kako je to propisano članom 56. Zakona o VSTV-u.

Odlučila je Jukić, baš kao što to sugerira njena profilna fotografija na društvenoj mreži Facebook, štiklom pogaziti zakone BiH i staviti se iznad zakonskih rješenja na kojima je utemeljen rad pravosuđa u našoj zemlji.

U pismu Predsjedništvu BiH Jukić ističe i navodne zahtjeve kojim se od pravosudnih zvaničnika u "staklenoj ili gumenoj sobi" tražilo da obustave istragu protiv nekog političara ili da otvore protiv nekoga istragu u zamjenu za funkciju.

Ukoliko su ove optužbe tačne, a potpredsjednica VSTV-a posjeduje dokaze za koje tvrdi da postoje, njihovo neprijavljivanje je također krivično djelo propisano Krivičnim zakonom BiH, što bi Jukić, da je u određenom trenutku izvukla zakone ispod štikli i prelistala ih, morala znati.

- Izjave gore navedenih osoba su dovele do toga da ni jedan građanin ove države više ne vjeruje ni jednom sudiji niti tužiocu, a to znači anarhija i slom pravosudnog sistema – napisala je Jukić u pismu Predsjedništvu BiH.

Njena naprasna briga je uzaludna, uzimajući u obzir činjenicu da je povjerenje građana u pravosuđe uništeno mnogo prije reakcija međunarodne zajednice, a to urušavanje je ponajviše uvjetovano "kadroviranjem" VSTV-a i posljedičnim amnestiranjem najodgovornijih za najteža krivična djela u BiH, poput onih koji su u javnosti označeni kao politički pokrovitelji članova VSTV-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.