One su prije svega odličan izvor vitamina C, pa je tako jednom šoljicom jagoda moguće zadovoljiti dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom.
Ovo voće ističe se i sadržajem mangana, te kalija i folne kiseline.
Kao idealna protivteža siromaštvu kalorija jagode nude fenolne fitohemikalije uključujući antocijanine i elagičnu kiselinu.
Ovi biljni spojevi osiguravaju snažnu antioksidativnu i protivpalnu zaštitu.
Dobro je poznato da sezona jagoda kod nas traje od maja do jula i da je tada pravo vrijeme za uživanje u svježim i sočnim jagodama.
No, čak i tada može postati pravi izazov kupiti najukusnije jagode.
Prvi korak u ovom zadatku je pregled jagoda: one moraju biti čvrste na dodir, bistre crvene boje te ne smiju biti oštećene niti sadržavati plijesan. Peteljka također treba biti blistave zelene boje i potpuno pričvršćena za jagodu. Jagode su zrele kada je cijeli plod jednomjerno crven.
Jednom kada su ubrane jagode dalje ne zriju, eventualno mogu malo potamniti i izgubiti kiselost.
Iz tog razloga nikada ne kupujte zelenkaste jagode u nadi da će kroz dan-dva biti bolje.
Kupujte ih već zrele i trošite što prije (unutar dva, tri dana čuvane u frižideru) jer i vrlo kratkim stajanjem brzo gube teksturu i razvijaju plijesan.
Imajte na umu da su najboljeg okusa jagode srednjih dimenzija, veći plodovi često nisu toliko sočni.
Male jagode, s druge strane, mogu imati tvrdo "dno" puno sjemenki.
Miris nije pravi indikator zrelosti jagoda, ali istina je da su one jagode koje šire najintenzivniju aromu i najsvježije.
Ipak, po mirisu možete prepoznati jagode koje su počele dobijati plijesan po kiselom "štihu".
Ukoliko su jagode već pakirane u plastične posudice provjerite da jagode u posudici nisu prečvrsto pakirane jer će se time zgnječiti i brzo početi propadati.
Svakako provjerite jagode na dnu posudice kako se tamo ne bi "skrivale" zelene ili pljesnive jagode te da na samom pakiranju nema boje ili vlage.
I za kraj, kada kupite jagode pravac kući što prije.
Minimizirajte vrijeme koje će jagode provesti na suncu ili u ugrijanom automobilu jer će to ubrzati njihovo propadanje.
Iako ih mnogi najviše vole jesti svježe, od jagode možete pripremiti razne poslastice. Evo nekoliko prijedloga:
Panna cotta s pireom od jagoda
Potrebni sastojci: 500 ml umućenog slatkog vrhnja (30 posto masnoće), 2 kašike šećera, 1 kašika meda, 1 mahuna vanilije, korica jednog limuna, 200 ml jogurta (3.2 posto masnoće), 10 g želatina, 200 g jagode, 25 ml soka od limuna.
Postupak pripreme:
Želatin potopite u vodi (pratite upute na ambalaži) i ostavite nekoliko minuta da nabubri.
U posudu debljeg dna ulijte slatko vrhnje, dodajte šećer, med, sjemenke vanilije i naribanu limunovu koricu. Zagrijte i miješajte da se šećer otopi. Kada prokuha, kuhajte na laganoj vatri još pet minuta.
Sklonite s ringle, dodajte ocijeđeni želatin, pa miješajte dok se želatin ne rastopi. Dodajte jogurt, promiješajte, pa kremu izlijte u šest čaša ili manjih posudica.
Kratko hladite na sobnoj temperaturi a zatim još dva, tri sata u frižideru da se dobro ohladi (hlađenjem će se panna cotta stegnuti).
Jagode operite i narežite na četvrtine. Posipajte ih šećerom, malo zgnječite viljuškom i ostavite 10 minuta, da puste sok.
Stavite na laganu vatru, dodajte limunov sok i kratko kuhajte (tri, četiri minute). Sklonite s ringle, usitnite štapnim mikserom i ohladite.
Na ohlađene panna cotte ravnomjerno rasporedite pire od jagoda i poslužite.
Kolač sa sirom i jagodama
Potrebni sastojci: 250 g pšeničnog brašna, 125 g maslaca, 100 g šećera, 1 žumanac, 250 g svježeg kravljeg sira, 1 puding u prahu od vanilije, limunova korica jednog limuna, 4 jaja, 0,25 l vrhnja za šlag, 500 g jagoda, 1 crveni preljev za tortu.
Postupak pripreme:
Zamijesite tijesto od prosijanog brašna, maslaca, šećera i žumanca. Zamotajte ga i stavite na dva sata u frižider.
Zagrijte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
Razvaljajte tijesto na pobrašnjenoj površini, pa njime obložite dno i zidove okruglog kalupa od 24 centimetra. Isbockajte tijesto viljuškom, pa pecite u rerni 10 minuta na drugoj prečki odozdo.
Pomiješajte sir sa šećerom, praškom za puding od vanilije, limunovom koricom i jajima. Čvrsto umutite vrhnje, pa ga dodajte smjesi.
Tijesto napunite mješavinom od sira i pecite sat. Pustite da se malo ohladi.
Jagode operite, ocijedite, prepolovite i poslažite na kolač.
Preljev pripremite prema uputama na omotu, pa njim prelijte jagode.
Torta s jagodama i bademima
Za biskvit je potrebno:75 g pšeničnog brašna, 10 g praška za pecivo, 50 g gustina, 3 jaja, 100 g šećera.
Krema: 700 g jagoda, 300 g jogurta (3.2 posto masnoće), 70 g badema oguljenih, 350 g vrhnja za šlag, 130 g šećera, 2 kesice vanilin šećera, 7.50 g želatina.
Postupak pripreme:
Razdvojite žumanca i bjelanca od tri jaja. Od bjelanaca napravite snijeg, a žumanca izmiksajte sa šećerom i dvije kašike vrele vode.
Brašnu dodajte gustin i prašak za pecivo te snijeg od bjelanaca. Sve zajedno dodajte kremi od žumanaca i dobro promiješajte.
Smjesu izlijte u tepsiju obloženu masnim papirom i pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 175 stepeni Celzijusa oko 30 minuta.
Jagode operite, očistite i ocijedite. Za ukrašavanje ostavite 24 komada sa strane.
Od jagoda napravite pire, pa ga izmiješajte sa 75 g šećera.
U jogurt dodajte 50 g šećera i vanilin šećer te sve zajedno promiješajte.
Razmutiti 3/4 kesice želatina u hladnoj vodi i polako umiješajte u jogurt.
Preostali želatin razmutite u hladnoj vodi i polako dodajite pireu od jagoda.
Biskvit presijecite na dva dijela, oko prvog dijela stavite kalup za tortu, napunite ga kremom od jogurta i pireom od jagoda te viljuškom napravite šare. Sve poklopite drugom korom i ostavite da se hladi četiri sata.
Skinite kalup za torte i premažite tortu smjesom prethodno izmiksanog slatkog vrhnja i šećera.
U tavi popržite bademe te njima ukrasiti rubove torte, a preostale jagode isijecite na kriške, pa njima ukrasite tortu.
Pavlova
Potrebni sastojci: 5 bjelanaca, 200 g šećera, 1 kašika alkoholnog sirćeta, 1 kašičica gustina, 1 kašika ekstrakta vanilije.
Postupak pripreme:
Zagrijte rernu na 140 stepeni Celzijusa.
Pjenasto izmiksajte bjelanac, a zatim postepeno dodajite šećer.
Krajevi kreme kad izvadite žicu za mućenje moraju biti glatki i sjajni, a šećer se ne smijete osjećati pod zubima.
Dodajte sirće, gustin i vaniliju, pa zatim drvenom kašikom lagano miješajte.
Pleh obložite papirom za pečenje, pa ga namastite, a smjesu formirajte u krug i ostavite neuredno, ali je možete i potpuno zagladiti ako želite.
Pecite 60 minuta, a zatim je ostavite još malo u rerni.
Izvadite nakon drugih 60 minuta.
Umutite šlag, pa ga rasporedite po torti zajedno sa svježim jagodama.