- Zadovoljni smo sa oba postupka imunizacije, i protiv sezonske gripe, i protiv COVID-19. Mi smo u osam domova zdravlja vakcinaciju protiv koronavirusa počeli prije nekoliko mjeseci i dnevno se u njima vakciniše između 250 i 450 građana. To, naravno, nije veliki broj, ali smo uspjeli održati kontinuitet – navodi Šarkić.

Kaže kako je virus sezonske gripe otkriven u uzorcima u Zavodu za javno zdravstvo KS, te da cirkuliše među populacijom u Kantonu Sarajevo.

- Virus je konstatovan, no, pik će tek uslijediti, a prema iskustvu iz ranijih godina, to će biti iza novogodišnjih praznika i trajat će do marta. Iz tog razloga apeliramo na građane koji to do sada nisu, a naročito na radno sposobne, one u obrazovanju, MUP-u, gradskom saobraćaju, da dođu u dom zdravlja kojem pripadaju i prime vakcinu protiv gripe – ističe Šarkić.

Što se tiče broja oboljelih od gripe i sezonskih viroza, Šarkić kaže kako su trenutne brojke oboljelih slične onima iz prethodnih godina.

- Pritisak je očekivan za ovo doba godine u ambulantama porodične medicine i pedijatrijskoj službi. Kako će dalje biti, vidjet ćemo – naveo je Šarkić.