open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Stigla gripa i u Kanton Sarajevo, u JU Dom zdravlja zadovoljni odzivom na vakcinaciju
Od 8.280 doza, koliko je JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo dobila vakcina protiv gripe, do sada je utrošeno oko 6.000, kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik, i dodao da su i ove godine najrevnosnije bile osobe starije od 65 godina i hronični bolesnici.
14.12.2021. u 07:41
get url
text

- Zadovoljni smo sa oba postupka imunizacije, i protiv sezonske gripe, i protiv COVID-19. Mi smo u osam domova zdravlja vakcinaciju protiv koronavirusa počeli prije nekoliko mjeseci i dnevno se u njima vakciniše između 250 i 450 građana. To, naravno, nije veliki broj, ali smo uspjeli održati kontinuitet – navodi Šarkić.

Kaže kako je virus sezonske gripe otkriven u uzorcima u Zavodu za javno zdravstvo KS, te da cirkuliše među populacijom u Kantonu Sarajevo.

- Virus je konstatovan, no, pik će tek uslijediti, a prema iskustvu iz ranijih godina, to će biti iza novogodišnjih praznika i trajat će do marta. Iz tog razloga apeliramo na građane koji to do sada nisu, a naročito na radno sposobne, one u obrazovanju, MUP-u, gradskom saobraćaju, da dođu u dom zdravlja kojem pripadaju i prime vakcinu protiv gripe – ističe Šarkić.

Što se tiče broja oboljelih od gripe i sezonskih viroza, Šarkić kaže kako su trenutne brojke oboljelih slične onima iz prethodnih godina.

- Pritisak je očekivan za ovo doba godine u ambulantama porodične medicine i pedijatrijskoj službi. Kako će dalje biti, vidjet ćemo – naveo je Šarkić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.