open-navfaktor-logo
search
Nevrijeme u Hrvatskoj
Stigao je ledeni val: Sniježna oluja pogodila Zagreb, orkanska bura u Dalmaciji
Stanovnike u većem dijelu Hrvatske jutros je probudio hladni i jaki vjetar, što je rezultat najavljenog prodora hladnoće sa sjevera Evrope.
06.04.2021. u 08:25
get url
text

U Zagrebu pada veliki snijeg nošen snažnim vjetrom, a danas će tako Hrvatsku zahvatiti najhladniji val hladnoće u ovom dijelu godine, koji se osjetio već tokom noći.

U unutrašnjosti se tokom dana svugdje može očekivati snijeg, a u većini zemlje će puhati jak, ponegdje i olujan vjetar. U Dalmaciji puše orkanska bura koja otežava promet na kopnu i moru.

Kiša će padati u većem dijelu zemlje, a iako se očekuje da će padavine brzo prestati padati, hladno vrijeme trajat će sve do vikenda, a tek pred vikend očekuje se toplije vrijeme.

U gorskoj Hrvatskoj tokom dana lokalno može napadati i tridesetak centimetara snijega. Bit će ga i u Istri, a nošenog burom i drugdje na sjevernom Jadranu. 

Kiša i pljuskovi sredinom dana će i ponegdje u Dalmaciji prelaziti u susnježicu. Snijega će biti u zaleđu, rjeđe uz obalu.

Na jugu se očekuje uglavnom kiša. U sjevernoj Dalmaciji zapuhat će jaka bura s kojom će poslijepodne zahladnjeti, u južnoj veći dio dana jugo pa će na jugu biti i toplije nego drugdje.

Sniježni pokrivač izgledan je u dijelovima Gorskog kotara i Like, lokalno moguće i više od 25-30 cm.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.