navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Neudobna obuća

Stežu vas nove čizme: Ova četiri trika pomoći će vam da ih razgazite i prilagodite nozi

Sa nestrpljenjem ste dočekali hladnije dane da sa ponosom "prošetate" svoje nove čizme? Obuli ste ih i izašli iz kuće, a onda su počeli problemi?

Objavljeno: 08.11.2020. u 19:53
get url
text

Nerazgažena obuća napravljena čak i od najmekšeg materijala ponekad je toliko tvrda i neudobna da odmah poželite da je skinete.

Kako razgaziti tijesne čizme i izbjeći stvaranje žuljeva i plikova?

Prilagođavanje čizama nozi je lakše nego što mislite. Ima više načina da to uradite, ali imajte u vidu da ipak ne možete učiniti čudo.

Ako su vam čizme dva broja manje, od cijelog posla nema ništa. Preveliko rastezanje dovest će do deformacije ili pucanja kože, a to nikako ne želite.

Evo nekoliko trikova koji bi vam mogli pomoći:

Koristite sprej ili regenerator na bazi ulja

Postoje sprejevi dizajnirani da omekšaju kožu, ali ako vam je to prevelika investicija, poslužit će regenerator na bazi ulja. Utrljajte ga sa spoljnje strane čizama i ostavite da koža upije. Ulje će pomoći koži da se malo opusti, omekša i rastegne.

Kalup za obuću

Kalup se ubacuje u obuću i ostavlja u njoj nekoliko sati da razvlači kožu, posebno u području prstiju. Ako vas čizma steže oko zgloba ili lista, postoje kalupi koji i to mogu uspješno regulisati. Ako planirate da koristite ovu metodu, pazite da ne oštetite kožu.

Zagrijevanje kože

Ako zagrijete kožu, lakše ćete je razvući. Stavite fen u unutrašnjost i sačekajte da se temperatura poveća. Zatim u čizmu "nagurajte" stari peškir ili novine, kako bi zadržale oblik. Nakon nekoliko sati, ponovite postupak. Čizme nemojte grijati sa spoljašnje strane jer visoka temperatura može oštetiti kožu.

Led

Napunite kese za sendviče vodom, zavežite ih kako voda ne bi iscurila i „ugurajte“ u čizme. Zatim obuću stavite u zamrzivač. Voda će se pri hlađenju širiti, a led će polako istezati kožu.

Ako nijedan od postupaka ne ispuni vaša očekivanja, čizme možete odnijeti kod obućara koji će ih proširiti uz pomoć specijalnog alata.