open-navfaktor-logo
search
Afera "Respiratori"
Stevanović: Anesteziolozi su najpozvaniji za respiratore, iz Srebrene maline kazali da nam nisu obavezni odgovoriti
Do ovog trenutka građani Federacije Bosne i Hercegovine još ne znaju za šta tačno služi 100 respiratora iz Kine nabavljenih njihovim novcem, a čija je prva pošiljka stigla 25. aprila preko firme Srebrena malina po cijeni od 10,5 miliona KM.
07.06.2020. u 07:54
get url
text
Respiratori iz Kine
Respiratori iz Kine

Dragan Stevanović, predsjednik Odbora Doma naroda Parlamenta FBiH, formiranog radi utvrđivanja svih činjenica u vezi sa sumnjivom nabavkom ovih kineskih respiratora, za Faktor je rekao da su se zbog svega obratili i Institutu za mjeriteljstvo BiH da pojasne o kakvim respiratorima je riječ, ali konkretne odgovore nisu dobili.

Naglašava kako su anesteziolozi najpozvaniji kod utvrđivanja činjenice da li su respiratori funkcionalni ili ne. Stevanović je ovom prilikom govorio i kakve su odgovore dobili od federalnih i državnih institucija, a kako bi se na čistac izvela nabavka kineskih respiratora. Naglašava kako su im iz firme Srebrena malina odgovorili da nisu obavezni da im pruže bilo kakve odgovore jer oni nisu državna institucija!?

Deset godina radio na intenzivnoj njezi 

- S obzirom na to da u nizu pitanja koje smo poslali na adrese velikog broja institucija nismo imali decidan odgovor za šta se nabavljeni respiratori iz Kine koriste, Institutu za mjeriteljstvo BiH smo poslali dokumentaciju koju imamo iz Agencije za lijekove BiH jer to je institucija koja je verificirana na nivou države Bosne i Hercegovine da daje sudove o kvaliteti, sigurnosti..., pored Agencije za lijekove BiH. Izjasnili su se da je u načelu ova mašina za transportne potrebe, ali da je moguće da ima i dodatnu opremu koja je za korištenje u intenzivnim njegama. Dodali su da to ne mogu reći, kao što ne bih ni ja mogao kao doktor reći, znati, dok ne vidim mašinu, otvorim je, vidim njenu tehničku knjižicu, koje sve dijelove ima, i kažem: "Ovo se može koristiti za to i to" - govori nam Stevanović i dodaje:

- Pazite, za uvoz je bio potreban certifikat da su mašine rađene po kvalitetu i standardima Evropske unije. Ali vi imate još čitav niz certifikata. Koristi se za djecu, za odrasle, u intenzivnoj njezi, koje mi nemamo, nema ih ni Agencija. To je Agencija za lijekove BiH morala da ima i registruje tu mašinu u BiH i kaže : "Mašina A, taj i taj broj, registruje se po standardima ISO, može se upotrebljavati za to i to" i pusti je u opciju.

Upitali smo kako je moguće da se sve vrijeme nagađa o respiratorima, a da ih niko nije pregledao, utvrdio za šta tačno služe.

- Ja sam pitao to. Sada je nama na Parlamentu FBiH teško da mi tražimo da nam se omogući stručnjak u Institutu za mjeriteljstvo BiH, da pristupi tim mašinama jer je to sada predmet policijskog, tužilačkog i sudskog postupka. Sada je to pod njihovim nadzorom da se vidi. Ja mislim da su anesteziolozi najpozvaniji i pulmolozi, intezivisti koji se bave liječenjem bolesnika. Ja sam deset godina radio u intenzivnoj njezi. Radio sam s tim mašinama, a sada da me pitate, da ja specificiram šta ta mašina treba da sadrži, ja bih vam rekao da to ne znam. To mi nije uža oblast - rekao nam je Stevanović.

Osvrnuo se na dosadašnje odgovore koje je Odbor dobio od Vlade FBiH, Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog štaba civilne zaštite, Ministarstva zdravstva FBiH, ali i Srebrene maline.

- Poslali smo pitanja na Vladu FBiH, Federalni štab civilne zaštite, Federalnu upravu civilne zaštite, Agenciju za nabavke, da nam daju šta su oni tumačili, Agenciju za lijekove BiH, i na direktnog uvoznika Srebrenu malinu. Naknadno smo uputili pitanja i Institutu za mjeriteljstvo BiH. Poslali smo pitanja i Federalnom ministarstvu zdravstva. Interesovala nas je njihova uloga u cjelokupnom postupku nabavke. Ne znam znate li, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, već deset godina je doktorica Marina Bera koja je vrhunski anesteziolog, izašla iz rata, čak je u početku bila član Federalnog štaba CZ, pa je rekonstrukcijom isključena - govori nam Stevanović.

Od Srebrene maline nismo dobili ništa 

Kaže kako su dobili jasan odgovor od Federalnog ministarstva zdravstva.

- Decidni su da Ministarstvo nije učestvovao u tehničkoj specifikaciji respiratora, ali da oni jesu podržali zahtjev Zavoda za javno zdravstvo FBiH, koji je uputio jedan okvirni plan potrebnih medicinskih sredstava i opreme za borbu protiv korone, a na osnovu iskazanih zahtjeva iz zdravstvenih ustanova, među kojima jeste i 300 respiratora. Mislimo da je njihov odgovor korektan. Korektan odgovor smo dobili od Agencije za javne nabavke. Od Vlade FBiH nismo dobili ništa, osim da je naša pitanja uputila u Federalnu upravu CZ s čim se mi nismo složili. Od FUCZ-a također nismo dobili ništa, tako da ni tu nismo bili zadovoljni. Od Srebrene maline nismo dobili ništa, niti smo išta dalje tražili jer su nam kazali: "Nismo mi državna institucija, nismo vam obavezni" - ispričao nam je Stevanović.

Podsjeća da su od Agencije za lijekove BiH dobili vrlo šture odgovore.

- Direktor Agencije je donio na sastanak Odbora kompletnu dokumentaciju i objasnio ulogu Agencije i na šta su oni išli i šta su dali, kako su dali saglasnosti, i vidi se da se radilo post festum, kada su mašine već bile u Bosni i Hercegovini - rekao nam je Stevanović.

Aferom respiratori se bavila i Komisija za sigurnost Zastupničkog doma FBiH čiji zaključci na posljednjoj sjednici Zastupničkog doma nisu usvojeni. Hajrudin Žilić, potpredsjednik Komisije, nama je kazao da neće ostati na tome rezimirajući dosadašnji rad Komisije.

- Odgovori od FUCZ-a su bili apsolutno neupotrebljivi, nisu ništa dali, osim što su podgrijavali dalje postojanja sumnja, indicija. Od same činjenice ko je pisao odgovore, uopće nije pisao Mustafa Kadribegović koji mijenja suspendovanog Fahrudina Solaka, već gospođa "registrator". Od Vlade FBiH smo dobili dva odgovora, samo su primali k znanju informacije predočene od FUCZ-a, nisu se uopće upuštali u to gdje je utrošeno 23,5 miliona KM, a koja je dala saglasnost za aktiviranje tih sredstava, za njihovo trošenje. Odgovori su nikakvi - govori nam Žilić i dodaje:

Federalno pravobranilaštvo dalo birokratski odgovor 

- Od Federalnog pravobranilaštva smo tražili da nam odgovore koje su zakonske mogućnosti da se ugovor raskine. Odgovorili su bukvalno birokratski, da oni ne posjeduju orginalan ugovor i da se ne mogu izjašnjavati o ugovoru kada im ga niko nije dostavio. Sigurno je da Komisija neće stati na tome. Tražit ćemo da se utvrdi da li FUCZ treba da egzistira unutar MUP-a FBiH ili da nastavi kao samostalna organizacija.

Kaže kako treba još dosta toga istražiti.

- Bojimo se da respiratori nisu neko "brzorastuće drvo od koga mi ne vidimo šumu". Strah me da nema još puno stvari koje su morale biti iskontrolisane, da je tu bilo problema s nabavkama. Naime, od 29 ugovora FUZC-a, njih 21 su sumnjivi. Na svih 29 ugovora pozvali su se na nabavku iz sigurnosnih razloga. E ko može meni odgovoriti kako se iznajmljivanje kabina za poljski WC, nabavka maski, rukavica, grijalica, može dovesti u konekst sigurnosti. Svi ti ugovori su sumnjivi - rekao je Žilić.

Kaže da treba istražiti i gdje je završilo po deset miliona KM usmjerenih kliničkim centrima u FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.