VEZANI TEKST - Zastupnici o pismu Vladi FBiH: Nametnuti Nikšić od Murphyja i Sattlera dobio program rada; "Trojka" ispunjava želje

- U Republici Srpskoj više takvih nema, mi smo demokratsko društvo koje sprovodi odluke Narodne skupštine i institucija, ostala im je Federacija da se na njima dokazuju i da od njih traže da rade ono šta oni hoće - rekao je Stevandić.

Ambasadori Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije u Bosni i Hercegovini Michael Murphy i Johann Sattler poslali su Vladi Nermina Nikšića pismo u kojem su izdiktirali zadaću koju Vlada Federacije treba uraditi. Činjenica da ambasadori stranih zemalja izdaju uputstva rukovodstvu izvršnog organa u FBiH, veoma je problematična, smatraju federalni zastupnici sa kojima smo razgovarali. 

Murphy i Sattler, između istalog, zahtijevaju "energetsku tranziciju" i "reformu javnih preduzeća". Jedna od reformi bi se trebala odnositi na aerodrome u Federaciji, koji bi, prema stavu ambasadora, trebali dati pod koncesije.

- Zabrinjavajuće je da izdaju uputstva vladi entiteta, a ne, recimo, Vijeću ministara jer izgleda da ambasadori djeluju samo u pola države. To je vrlo porazno za njihove diplomatske aktivnosti i njih same - smatra između ostalog, Mahir Mešalić, zastupnik DF-a u Parlamentu FBiH.