Ukupna šteta koju je krajem februara u Gradu Mostaru uzrokovao olujni vjetar procijenjena je na 2,04 miliona maraka, a Grad Mostar tu štetu pravnim i fizičkim osobama nema obaveze izmiriti s obzirom da u tom periodu nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, rečeno je na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Načelnik stožera Predrag Šupljeglav kazao je kako su štete i posljedice olujnog vjetra u Mostaru bile ozbiljne, ali po svim parametrima nije bilo uvjeta za proglašenje prirodne i druge nesreće, pa će tako Grad Mostar u slučaju podnošenja zahtjeva za isplatu šteta takve zahtjeve odbijati.

Od ukupne procijenjene štete 1.633.236 maraka odnosi se na građevinske objekte, 123.566 maraka na motorna vozila, a 210.755 maraka na plastenike i ostalo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostar.

- Nakon rasprave jednoglasno je usvojena Odluka o korištenju sredstava predviđenih u Budžetu za otklanjanje posljedica prirodnih i drugih nesreća. Stožer je usvojio i Plan korištenja sredstava zaštite i spašavanja za 2019. koji je urađen u skladu sa važećim propisima u njemu je razrađena raspodjela kako tekućih sredstava tako i prenesenih sredstava - navodi se u saopćenju.

Na sjednici je posebno razmatrana tačka dnevnog reda "Pripreme za ljetnu sezonu". Član stožera i komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostara Petar Jurić izvijestio je kako je jedinica obučena i spremna da uz materijalna sredstva te s ukupno 68 vatrogasaca i 23 vozila odgovori zadaćama koje budu pred njom.

Sjednicom Stožera civilne zaštite Grada Mostara predsjedavao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.