open-navfaktor-logo
search
Parola "snađi se"
Šteta od olujnog nevremena dva miliona KM, Grad Mostar neće isplaćivati odštetu
Od ukupne procijenjene štete 1.633.236 maraka odnosi se na građevinske objekte, 123.566 maraka na motorna vozila, a 210.755 maraka na plastenike i ostalo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostar
30.05.2019. u 17:22
get url
text

Ukupna šteta koju je krajem februara u Gradu Mostaru uzrokovao olujni vjetar procijenjena je na 2,04 miliona maraka, a Grad Mostar tu štetu pravnim i fizičkim osobama nema obaveze izmiriti s obzirom da u tom periodu nije proglašeno stanje prirodne i druge nesreće, rečeno je na sjednici Stožera civilne zaštite Grada Mostara.

Načelnik stožera Predrag Šupljeglav kazao je kako su štete i posljedice olujnog vjetra u Mostaru bile ozbiljne, ali po svim parametrima nije bilo uvjeta za proglašenje prirodne i druge nesreće, pa će tako Grad Mostar u slučaju podnošenja zahtjeva za isplatu šteta takve zahtjeve odbijati.

Od ukupne procijenjene štete 1.633.236 maraka odnosi se na građevinske objekte, 123.566 maraka na motorna vozila, a 210.755 maraka na plastenike i ostalo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Grada Mostar.

- Nakon rasprave jednoglasno je usvojena Odluka o korištenju sredstava predviđenih u Budžetu za otklanjanje posljedica prirodnih i drugih nesreća. Stožer je usvojio i Plan korištenja sredstava zaštite i spašavanja za 2019. koji je urađen u skladu sa važećim propisima u njemu je razrađena raspodjela kako tekućih sredstava tako i prenesenih sredstava - navodi se u saopćenju.

Na sjednici je posebno razmatrana tačka dnevnog reda "Pripreme za ljetnu sezonu". Član stožera i komandant Profesionalne vatrogasne jedinice Grada Mostara Petar Jurić izvijestio je kako je jedinica obučena i spremna da uz materijalna sredstva te s ukupno 68 vatrogasaca i 23 vozila odgovori zadaćama koje budu pred njom.

Sjednicom Stožera civilne zaštite Grada Mostara predsjedavao je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.