- Uvidom u situaciju na terenu i u broj vozila GRAS-a koja su prestala saobraćati, bili smo dužni obezbijediti građanima nova vozila za prevoz, pa smo iz tog razloga privremeno angažovali firmu Centrotrans na 11 autobuskih linija koje, nažalost, nisu bile u funkciji. Linije će ponovo biti uspostavljene u četvrtak, 23. septembra - kazao je ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

VEZANI TEKST - Roditelji iz Tarčina pisali Šteti: Hvalite se milionima i novim vozilima, a našu djecu tjerate da pješače

Odluka o uspostavljanju saobraćaja se odnosi na sljedeće autobuske linije:

Ilidža - Sokolovići, Dom Armije - Podhrastovi, Dom Armije - Breka, Dom Armije - Breka II, Željeznička stanica - Buča Potok, Nedžarići - naselje Aerodrom, Park - Jagomir, Otoka - Buča Potok, Sutjeska - Kamenica, Ilidža - Dejčići, Ilidža - Kovači (Hrasnica).

Kako je istakao ministar Šteta, problemi u javnom prevozu traju godinama, neke od linija duži period nisu u funkciji i mnogo napora je uloženo da se situacija promijeni.

- Postizali smo određena rješenja, sada je vrijeme za nova, a sve u cilju da građani ne ispaštaju radi neispunjavanja obaveza određenog prevoznika. Naša je dužnost da osluškujemo potrebe građana, uvažavamo kritike i da reagujemo - dodao je Šteta.

Autobuske linije koje će također biti u funkciji, a na kojima su se u posljednje vrijeme javljale poteškoće su: Ilidža-Hadžići-Drozgometva, Ilidža-Otes-Doglodi, Otoka - Boljakov Potok, Dobrinja - Ilidža, Tarčin-Budmolići, Stup-Dobroševići-Rječica i Vogošća-ul.Ahmeda Rizve-Gora.

Ministar Šteta je kazao kako će kuponi važiti u oba prevoznika.

Ministarstvo saobraćaja KS će nastaviti pratiti situaciju na terenu, posebno kada je riječ o realizaciji reda vožnje, i u slučaju određenih problema, angažovati prevoznika koji može ispuniti uvjete za nesmetan prevoz putnika, saopćila je Press služba KS.