Saopćeno je to jučer iz Vlade Kantona Sarajevo.

Pitali smo ministra Štetu zbog čega ne ide u Dubai.

- Zbog trenutnog stanja u saobraćaju, velikih obaveza koje imamo kada je riječ o projektima i nepredviđenih aktivnosti koje moraju biti završene do kraja godine, morao sam otkazati svoju službenu posjetu sajmu EXPO – kazao je Šteta za Faktor.

Kako Faktor saznaje, a sudeći i prema objavljenim spiskovima putnika za Dubai, na EXPO ne ide ni Kenan Magoda, predsjednik Turističke zajednice Kantona Sarajevo.

Štetu smo pitali zbog čega i njegove stranačke kolege, Karić i Magoda ne idu na EXPO, međutim ministar sugerira da je najbolje ipak pitati njih, da on ne bi govorio u ime svojih kolega. 

VEZANI TEKST - Konaković sve "objasnio", kaže da Košarca čeka nesanica, ali nije rekao u kojem svojstvu on putuje u Dubai

 

Kontaktirali smo gradonačelnicu Karić i predsjednika TZ Magodu, ali se nisu javljali na naše pozive niti odgovarali na poruke.

Kako nezvanično saznajemo, Magoda nije ni pozvan da ide sa delegacijom BiH u Dubai.

To je neobično s obzirom na to da se na spisku onih koji odlaze na EXPO našlo dosta imena za koje se mnogi pitaju u kojem svojstvu oni idu, a ne ide prvi čovjek Turističke zajednice KS.

To je ista ona TZ koja je odlukom Skupštine KS zadužena da u 2021. godini, u svrhu realizacije organizacije i učešća na Svjetskoj izložbi EXPO 2020 planira finansijska sredstva u iznosu od milion KM.

Navodno, ako je vjerovati stranačkim kuloarima, problem između NiP-a i SDP-a je i nastao zbog Magode koji nije pozvan, iako je na čelu Turističke zajednice. S druge strane, na EXPO putuje šef NiP-a Elmedin Konaković, čije prisustvo niti je neophodno, niti ima bilo kakvu funkciju, osim da je jedan od 35 zastupnika u Skupštini KS, odnosno jedan od federalnih delegata u Domu naroda. U javnosti su se pojavile i brojne zamjerke jer u ekipi za Dubai nalaze se i neka imena za koja se mnogi pitaju zašto su uopće na spisku. Primjera radi, Denis Zvizdić, član Kolegija Zastupničkog doma BiH, sa sobom vodi cijeli tim saradnika.