- Svaka zemlja trebala bi odrediti svoju poziciju sama za sebe i staviti svoje interese iznad svih ostalih - rekao je Steinmeier u uvodnom izlaganju na Munchenskoj konferenciji o sigurnosti, odbacujući pristup triju sila globalnoj diplomatiji.

- A naš najbliži saveznik, Sjedinjene Države, pod sadašnjom administracijom odbacuju ideju međunarodne zajednice - istakao je Steinmeier.

- Rezultat je više nepovjerenja, više naoružanja, manje sigurnosti ... sve do nove trke u nuklearnom naoružanju - rekao je Steinmeier, bivši ministar vanjskih poslova iz reda socijaldemokrata.

U petak je ponovio da je takozvani "Münchenski konsenzus" iz 2014., kada su njemački čelnici rekli da je Berlin spreman da preuzme veću odgovornost u globalnim odnosima, opet potreban u njemačkoj politici.

- Evropa je naš najjači nacionalni interes. Evropa ostaje jedini uspješan odgovor na našu historiju - kazao je Steinmeier.

Obraćajući se Moskvi, Steinmeier je optužio Rusiju za anektiranje Krima "bez uvažavanja međunarodnog prava".

- Rusija je vojno nasilje i nasilnu promjenu granica ponovo učinila političkim alatom na evropskom kontinentu - naglasio je Steinmeier, dodavši da su jedini rezultati koje je to proizvelo bili "neizvjesnost i nepredvidivost".

Također je pozvao na zajedničku liniju evropske politike prema Moskvi, "koja nije ograničena samo na osude izjava i sankcije".

- U međuvremenu, moć Kine je povećana i ona je postala važan igrač u međunarodnim institucijama - rekao je njemački predsjednik.

- Istovremeno, oni međunarodno pravo prihvataju samo selektivno, kada nije u suprotnosti sa njihovim interesima - rekao je Steinmeier, osuđujući akcije Pekinga u Južnom kineskom moru kao uznemiravanje susjeda regije.

Evropa, dodao je, "mora pronaći vlastitu ravnotežu u odnosima s Kinom između intenziviranja konkurencije između sistema i potrebe za saradnjom".

Njemački predsjednik također se osvrnuo na Kinu zbog ograničavanja manjina.

- Postupci Kine protiv manjina u toj zemlji su uznemiravajući za sve nas - rekao je, pozivajući se na izvještaje o masovnom pritvaranju muslimanske manjinske grupe Ujgura, prenosi Euractiv.