navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Savjeti

Štedite novac i čuvajte okolinu: Kako iskoristiti ostatke nepojedene hrane

Tone hrane godišnje završi u smeću. Jedan od razloga zbog kojeg domaćinstva svakodnevno bacaju nepojedenu hranu je zbog prevelike količine skuhanih namirnica koje se brzo pokvare, zaboravljanja na unaprijed pripremljene obroke ili što ljudi jednostavno ne žele dva puta uzastopno jesti isti obrok.

Objavljeno: 08.06.2021. u 11:17
get url
text

U nastavku teksta prenosimo nekoliko trikova kako možete iskoristiti ostatke nepojedenih obroka:

Višak nepojedene hrane u restoranu tražite da vam upakuju i ponesite sa sobom

Izašli ste na porodični ručak u omiljeni restoran i niste pojeli svu hranu koju ste naručili? Ponesite je kući! Bilo da je riječ o salati ili komadima finog mesa, zamolite konobara da vam upakuje hranu. Osim što ćete izbjeći nepotrebno bacanje hrane i novaca koji ste izdvojili za to jelo, osigurat ćete sebi ili članu porodice obrok za kasnije.

Nepojedenu hranu od večere iskoristite kao ručak za sutra

Ako ste skuhali lonac supe ili variva za čitavu porodicu i niste sve pojeli, ostavite u frižider i iskoristite za sutrašnji ručak.

Obrok možete upotpuniti tako da skuhate neku zdravu žitaricu, pripremite salatu ili ispečete meso. Ako vam je ostalo priloga, možete ga drugi dan iskoristiti kao fil za tortilje ili slane palačinke. Uz njih dodajte fini umak i dobit ćete potpuno novi obrok.

Zamrznite ostatke ručka

Ne sviđa vam se ideja da isti nepojedeni ostatak ručka jedete drugi dan, a ne želite da se u međuvremenu pokvari? Viškove hrane možete pospremiti u posudice i staviti u zamrzivač. Bit ćete sebi zahvalni kad zbog brzog ritma svakodnevice ne budete mogli pronaći vrijeme za pripremu obroka. Tada jednostavno otvorite frižider i ugrijte ručak koji ste ranije zamrznuli. Ostali članovi porodice neće niti naslutiti da je riječ o zamrznutom višku nekadašnjeg ručka. Posudice označite naljepnicama na kojima su zapisani datumi roka konzumacije.

Prevenirajte ostatak nepojedene hrane

Ostatke hrane možete spriječiti tako da vagate sastojke koje ubacujete u obrok. Ako imate veću porodicu, razmišljajte o količini namirnica koje pojedete po obroku. Tako možete unaprijed znati koliko hrane trebate nabaviti i pripremiti.

Zapamtite, briga o nepojedenim ostacima hrane, briga je o uštedi vremena i novca te očuvanju okoline.