open-navfaktor-logo
search
Ministarstvo finansija
Stavljen van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH
Postupajući po Zaključku Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, sa sjednice održane 30. novembra 2021. godine, zaprimljenog u Federalnom ministarstvu finansija 10. decembra 2021. godine, zamjenica premijera i ministrica finansija Jelka Milićević danas je stavila van snage Pravilnik o dinamici zamjene fiskalnih sistema u FBiH.
22.12.2021. u 09:30
get url
text

- U cilju pravilnog i jasnog informiranja javnosti i poreznih obveznika, želim istaknuti da je jedan od naših osnovnih ciljeva osiguranje pravičnog poreznog sistema i poduzimanje mjera protiv poreznih utaja i prevara. Pravilnik je upravo predstavljao mjeru za suzbijanje porezne utaje kroz postepenu zamjenu zastarjelih uređaja s uređajima koji evidentiraju promet u realnom vremenu. Navedeno je u direktnoj mjeri s naplatom javnih prihoda i fiskalnom stabilnošću FBiH što je je ustavna obveza, ne samo ovog ministarstva nego i Vlade i zastupnika u Parlamentu FBiH. Nažalost, zbog dnevno-političkih potreba, zamjena fiskalnih uređaja neutemeljeno je predstavljena kao dodatni namet za privrednike - naglasila je Milićević.

Ona je izrazila žaljenje jer gubici u budžetu nanose štetu svima, te osim manje naplate poreza, za direktnu posljedicu imaju pad koeficijenta u raspodjeli prihoda od indirektnih poreza za Federaciju BIH koji je u četvrtom kvartalu 2021. godine dosegao najnižu razinu od uvođenja PDV-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.