open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Stav SDA: Neprilični i zabrinjavajući komentari Escobara na račun Islamske zajednice u BiH
Stranka demokratske akcije (SDA) smatra nepriličnim i zabrinjavajućim to što je specijalni izaslanik State Departmenta Gabriel Escobar izdvojeno komentarisao stavove Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini po pitanju izmjena Ustava FBiH i Izbornog zakona, kao i način na koji je to učinio.
11.11.2022. u 17:52
get url
text

- Kao i druge vjerske zajednice, Islamska zajednica u BiH ima pravo zauzimati stavove o pitanjima koja su predmet općeg društvenog interesa. Zabrinjavajuće je što se stavovi Islamske zajednice u BiH očigledno stavljaju pod posebnu pažnju, što potvrđuju i komentari Gabriela Escobara koji je ustvrdio da su kritike IZ na račun nametnutih izmjena „pogrešna procjena“. 
 
Podsjećamo da su brojne političke i druge organizacije, kako u BiH, tako i van granica naše zemlje, iznijele kritičke ocjene u vezi s navedenim, ali im nije posvećena posebna pažnja, niti negativni komentari specijalnog izaslanika State Departmenta. Na koncu, ocjenu da su Schmidtove odluke jednostrane i donesene u korist samo hrvatskog političkog faktora i HDZ-a, iznijela je i Vlada Hrvatske, ali im Escobar nije reagovao, jer se očigledno primjenjuju različiti aršini.

Zabrinjava što Escobarova ocjena dolazi u vrijeme dok svjedočimo snažnom angažmanu dijela međunarodne zajednice na unošenju podjela unutar bošnjačkog i ukupnog probosanskog političkog bića, a isti taj dio međunarodne zajednice se ne bavi onima koji blokiraju institucije i usporavaju euroatlantski put BiH, ili ih čak nagrađuje kao u slučaju HDZ-a. 

VEZANI TEKST - Islamska zajednica: Prave se ustupci prema ruskim saveznicima na ovim prostorima na račun BiH i Bošnjaka

Izuzetno je uznemirujuće i opasno, ako su motivi za ovakvo postupanje zapravo u islamofobičnom pogledu, te se umotavaju u neuvjerljivu priču o borbi protiv korupcije, kao da korupcija postoji samo kod bošnjačkih stranaka, a ne i kod drugih u BiH. Predstavnički dom Američkog kongresa je potvrdio zabrinjavajući porast islamofobije, donijevši zakon kojim se treba uspostaviti funkcija specijalnog izaslanika SAD-a za monitoring i prevenciju islamofobije. 

Uzimajući u obzir aktuelna zbivanja u BiH stječe se dojam da bi predmet njegovog rada trebali biti motivi i angažman pojedinih diplomata u BiH kojima su Islamska zajednica i bošnjački politički faktor, uprkos svojoj dokazanoj euroatlantskoj orijentaciji, očigledno trn u oku - navodi se u saopćenju SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.