Tamošnje gradske vlasti odlučile su da je čuvaju od "nepredvidivih navijača" na tajnoj lokaciji.

- Možda će se nešto promijeniti u budućnosti. Ali još nismo tamo - rekao je općinski vijećnik Janne Gronholm za Sydsvenskan.

Kako navode iz gradskih vlasti, još nije došlo vrijeme da se statua ponovo javno izloži, jer i dalje postoji velika nesklonost prema Ibrahimoviću.

- Prvo moramo pronaći odgovarajuću lokaciju. Zato ne vidim nikakav problem ako je statua neko vrijeme skrivena od pogleda javnosti - rekao je za list gradski političar.

Ibrahimović, koji je rođen u Malmeu 1981. godine od roditelja sa prostora bivše Jugoslavije, veliki je miljenik švedske javnosti, ali se zamjerio navijačima iz rodnog grada.

Ibrahimovićeva statua od tri metra, izlivena u bronzi, otkrivena je 8. oktobra 2019. Skulptura od pola tone postavljena je na osmotonsko postolje od crvenog granita ispred stadiona u Malmeu.

Ubrzo su švedski mediji otkrili da je Ibrahimović postao suvlasnik stokholmskog Hammarbyja, velikog rivalskog kluba u švedskoj ligi. I ne samo to, Ibrahimović je tada javno izjavio da želi da klub Hammarby postane najveći klub u cijeloj Skandinaviji.

Statua je postala stalna meta vandala, koji su nekoliko puta napali skulpturu. Prvo su na nju okačili WC šolju, poprskali je bijelom bojom, a na pod pored statue ispisali rasističke riječi i prijetnje smrću.

Sredinom decembra iste godine kipu je odrezana lijeva noga, a prije Božića odrezan je nos. Istovremeno je pozlaćena statua ofarbana srebrnom bojom i otpiljen prst na lijevoj nozi.

U noći 5. januara 2020. godine statui su odsječene noge, a cijela skulptura je pala. Statua je potom uklonjena i poslata na popravku.

Bilo je i ozbiljnih planova da se statua premjesti u Stockholm, ali Ibrahimović se nije složio sa premještanjem statue. Švedski napadač je član italijanskog Milana od 2020. godine.