open-navfaktor-logo
search
Izazov
State Department se oglasio o ruskom finansiranju Dodika
Glasnogovornik State Departmenta u odgovoru Feni izrazio je zabrinutost zbog aktivnosti Rusije s ciljem vršenja utjecaja na demokratske procese u raznim zemljama širom svijeta, uključujući i BiH.
14.09.2022. u 14:15
get url
text

Naime, visoki američki dužnosnik objavio da je Rusija od 2014. godine tajno dala više od 300 miliona dolara političkim strankama i kandidatima u 24 zemlje svijeta, a među njima i Bosni i Hercegovini odnosno novac je otišao za finansiranje predsjedničke kampanje Milorada Dodika za izbore 2018. godine.

Ne želeći ulaziti u konkretne obavještajne informacije, glasnogovornik podsjeća da se njihova zabrinutost zbog djelovanja Rusije u ovom pogledu ne odnosi se pojedinačno ni na jednu zemlju, nego je, po prirodi, globalna dok se suočavamo sa izazovima usmjerenim protiv demokratskih društava.

- Ruski prikriveni politički utjecaj predstavlja glavni izazov za Sjedinjene Države i druge demokratije širom svijeta. Radili smo i radimo na tome da ga objelodanimo čim ga otkrijemo - navodi.

Najavio je da će nastaviti raditi s njihovim saveznicima i partnerima širom svijeta kako bi razotkrili djelovanje Rusije na vršenju malignog utjecaja i kako bi pomogli drugim zemljama da se odbrane od njega.

- Nemamo nikakve dodatne informacije o pojedinačnim zemljama vezano za tu temu - kazao je u odgovoru Feni.

Kako su mediji prenijeli ranije, Washington želi da podigne svijest na globalnom nivou o prijetnji ruskog tajnog političkog finanisiranja i da jasno stavi do znanja da postoje mjere da se na to odgovori te su najavili da će depešom biti obaviještene zemlje koje su bile pozvane na Samit za demokratiju, što je više od 110.

Tvrdnja State Departmenta temelji se na deklasificiranoj procjeni američkih obavještajnih službi objavljenoj u utorak, a visoki dužnosnik iz administracije predsjednika SAD-a Joea Bidena smatra "da je ovo samo vrh ledenog brijega".

VEZANI TEKST - Glas Amerike: Rusija finansira Dodika, pomogla mu je u predizbornoj kampanji 2018.

Američki dužnosnik rekao je medijima da su Sjedinjene Države sarađivale sa saveznicima i partnerima kako bi prikupile više informacija o riziku ruskog finansiranja političkih stranaka.

- Ono što je najšokantnije u ovoj studiji je da vidimo prisutnost prikrivenog ruskog finansiranja širom svijeta. Upozoravamo te strane stranke i kandidate ako tajno prihvate ruski novac. Imamo priliku razotkriti ih i to ćemo i učiniti - dodao je.

Procjena američkih obavještajnih službi objavljena u depeši ne imenuje konkretne zemlje ili dužnosnike za koje se vjeruje da su bili meta Rusije, ali kaže da se protežu na četiri kontinenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.