open-navfaktor-logo
search
Pohvale iz SAD-a
State Department o dogovoru u Mostaru: Izetbegović i Čović su pokazali liderstvo i hrabrost
Sjedinjene Američke Države (SAD) pozdravljaju dogovor između Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine da obnove pravo Mostaraca na izbor lokalne vlasti i okončaju više nego desetljetni zastoj u provođenju lokalnih izbora.
18.06.2020. u 15:42
get url
text

- Grad Mostar i cijela zemlja značajno će profitirati od ovog napretka. I predsjednik SDA Bakir Izetbegović i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović pokazali su liderstvo i političku hrabrost u nastojanju za neophodnim kompromisom – saopćeno je iz State Departmenta.

Dodaje se da SAD pozdravlja naporan rad lokalnih odbora ovih dviju stranaka i duh saradnje u kojoj su pristupili pregovorima.

- Kompromis postignut pregovaranjem je osnovna karakteristika uspješne demokratije. Nadamo se da će današnje dostignuće biti prva među mnogim akcijama za osnaživanje građana Bosne i Hercegovine dok zemlja napreduje na putu ka euroatlantskim integracijama - ističu iz State Departmenta.

SAD se, dodaju, raduje učešću u naporima za posmatranje izbora u Mostaru, te slave neotuđivo pravo ljudi da biraju svoje vođe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.