open-navfaktor-logo
search
Godišnji izvještaj
State Department: BiH je ostala kooperativni partner za borbu protiv terorizma
U protekloj godini je nekolicina bh. građana pokušalo otputovati na strana ratišta, dok ih se desetak nalazi u Iraku, Siriji i Ukrajini
02.11.2019. u 18:45
get url
text

Američki State Department objavio je godišnji izvještaj o terorizmu u kojem se, između ostalog, navodi kako je Bosna i Hercegovina ostala kooperativni partner za borbu protiv terorizma i nastavila povećavati svoj protuteroristički kapacitet u 2018. godini.

Dodaje se kako je u protekloj godini nekolicina bh. građana pokušalo otputovati na strana ratišta, dok ih se desetak nalazi u Iraku, Siriji i Ukrajini.

- BiH je zatvorila neke zakonodavne rupe kroz izmjene odredbi o terorizmu u svom krivičnom zakonu, iako je blaga kazna i dalje izazov. Ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke grupe ostale su potencijalni izvor terorizma u BiH. Iako je postignut mali napredak u rehabilitaciji i deradikalizaciji, Ministarstvo sigurnosti BiH i Međureligijsko vijeće uložili su značajne napore na sprječavanju i suzbijanju nasilnog ektremizma. BiH je član Globalne koalicije za poraz ISIS-a - navodi se u izvještaju, te dodaje kako u 2018. godini u BiH nije bilo terorističkih incidenata.

Što se tiče zakonodavstva, provođenja zakona i granične sigurnosti, u izvještaju stoji kako je Parlament BiH usvojio izmjene i dopune Krivičnog zakona kako bi se povećala minimalna kazna za krivična djela terorizma sa pet na osam godina, čime bi se eliminirala sposobnost osuđenih terorista da plaćaju kazne umjesto da ih izdržavaju u zatvoru, te spriječilo uvjetno puštanje.

Također se navodi kako saradnja u sprovedbi zakona i dalje pati od međuljudskih i institucionalnih nesuglasica.

- Radna grupa koju vodi Tužilaštvo BiH sastala se jednom u 2018. Međutim, na operatvnom se nivou policijski organi i tužioci sastaju i zajednoo rade na određenim predmetima. Međutim, nedostatak istražitelja u borbi protiv terorizma i međuagencijska saradnja često su doveli do poremećaja u istragama - istaknuto je.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u aprilu je uhapsila Maksima Božića i Edina Hastora u Sarajevu, zbog sumnje u povezanost s ISIS-om. Tokom pretresa u Hastorovom domu, SIPA je zaplijenila veliku količinu oružja, municije i ručnih bombi. Božić i Hastor su u julu optuženi za navodno planiranje terorističkih napada protiv SIPA-e i MUP-a Tuzlanskog kantona, a u izvještaju se navode još dva slučaja hapšenja u sklopu borbe protiv terorizma.

U izvještaju se, između ostalog, kritikuju vlasti zbog činjenice da je efikasnost SIPA-e, kao vodeće policijske agencija za provođenje protuterorističkih akcija, zbog manjka kadrova ipak nedovoljna.

Povećanje broja pripadnika SIPA-e za borbu protiv terorizma s 25 na 50 ostaje za sada još uvijek u nacrtu zakona, a sporo formiranje vlasti odgađa provođenje i ovakvih mjera. Dodaje se da SIPA i dalje prolazi obuku koju finansira američko Ministarstvo vanjskih poslova kako bi se osiguralo da ključne jedinice mogu učinkovito istraživati zločine koji se odnose na terorizam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.