open-navfaktor-logo
search
Oružje
Staro naoružanje u BiH moglo bi biti uništeno do kraja sljedeće godine
Vos je nakon potpisivanja Ugovora kazao da su se potpisnici obavezali na uništavanje dvije tone municije u periodu od 12 mjeseci
05.11.2018. u 17:56
get url
text

Ambasador Kraljevine Holandije u Bosni i Hercegovini Reinout Vos i rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH Sezin Sinanoglu potpisali su danas u Sarajevu, u prisustvu pomoćnika ministra odbrane BiH za nabavku i logistiku Borislava Jezeraškića, Ugovor o dodjeli 245.400 dolara za nastavak Projekta "Explode+".

Istaknuto je da se radi o dodatnom doprinosu Kraljevine Holandije aktivnostima uništavanja nestabilne municije u BiH, četvrtu godinu zaredom. Očekivanja su da će situacija do kraja naredne godine sa viškovima nestabilne municije bitni znatno povoljnija.

Vos je nakon potpisivanja Ugovora kazao da su se potpisnici obavezali na uništavanje dvije tone municije u periodu od 12 mjeseci.

- Ovaj projekt će donijeti velike prednosti u smislu smanjenja viškova naoružanja, ali i prednosti za 14 lokalnih zajednica u smislu stvaranja sigurnijeg okruženja - istakao je Vos.

Također, naveo je da će doprinijeti završetku cjelokupnog procesa smanjenja viškova naoružanja, ali i povećati sigurnosti u BiH.

- Ovaj projekt će doprinijeti i procesu pristupanja EU, ali i smanjenju ilegalne trgovine malim i lakim oružjem i municijom - rekao je Vos.

Sinanoglu je naglasila da su ostaci municije problem koji prati BiH.

- Radi se o ostacima municije iz različitih ratova, čak neka municija datira iz 1960. godine što je sigurnosni rizik za stanovništvo i vojno osoblje koje rukuje takvom municijom - navela je Sinanoglu.

Podsjetila je da fokus ovog projekta nije samo na uništavanju viškova municije nego i na tehničkim znanjima i unapređenju kapaciteta.

Jezeraškić je također istakao da veliki broj stare municije, različitog porijekla, prijeti sigurnosnoj situaciji, okolini, a posebno ljudima koji rade u skladištima.

- Dobrom suradnjom situacija je sada puno bolja, imamo dobre rezultate kod ovih projekata i vrlo brzo ćemo doći na jednu podnošljivu situaciju i moći ćemo da održavamo sva materijalna sredstva na redovan i potrebit način - kazao je Jezeraškić.

Nestabilna municija predstavlja prijetnju sigurnosti građana i zajednica širom BiH zbog čega se trenutno provodi niz aktivnosti na njenom uništavanju i to primarno kroz EU STAR projekt (vrijednost 2,8 miliona eura), koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP BiH u partnerstvu s Ministarstvom odbrane BiH te "Explode+" projekt (čije aktivnosti se sufinansiraju sredstvima koje su osigurale vlade Savezne Republike Njemačke, Kraljevine Holandije i Kraljevine Norveške).

Dodatnim ulaganjem u realizaciju aktivnosti "Explode+" projekta, koje će se provoditi do 30. novembra 2019. godine, Kraljevina Holandija pokazuje kontinuiranu opredijeljenost za podršku razvoja Bosne i Hercegovine i veću sigurnost zajednica.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.