open-navfaktor-logo
search
Upitna sezona
Stari most i Mostar pohode turisti iz drugih bh. gradova, na one iz inostranstva se još čeka
Mostar su svih minulih godina u proljetnim i ljetnim mjesecima posjećivale hiljade turista ne samo iz Bosne i Hercegovine, nego i regiona, ali i cijelog svijeta. Posebno je uvijek bilo živo u starom dijelu grada oko Starog mosta.
14.06.2020. u 13:17
get url
text

Međutim, ove godine pandemija koronavirusa čini svoje, pa je i broj turista u Hercegovini značajno smanjen. U to smo se uvjerili današnjom posjetom Starom gradu, gdje smo susretali tek manji broj domaćih turista. Na strance se još čeka, a svi su složni da bi upravo njihov povratak u grad probudio turizam i donekle spasio sezonu.

Zamjenik direktora Turističke Zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Semir Temim rekao je da se novi procvat turizma u Hercegovini može očekivati kada se stvari u Evropi potpuno normaliziraju po pitanju COVID-a 19. Dobra stvar je, ističe, što se granice otvaraju.

- Ključ za nas je otvaranje granica za putnike iz svih evropskih zemalja, a ne samo onih koje nas okružuju. Vidjet ćemo kako će stanje biti sa koronavirusom u narednim danima i mjesecima. Ako granice tokom ljeta postanu prohodne, mi ćemo spasiti ono što se spasiti može - rekao je Temim.

Trenutno su u staroj jezgri Mostara oko Starog mosta najčešći turisti iz drugih bh. gradova.

{$galerijaFotografija}

- U toku je reklamna kampanja koju smo nedavno pokrenuli za domaće turiste. To ćemo raditi u narednom mjesecu, a možda i kasnije. Očekujemo da granice uskoro postanu prohodne za sve - dodao je Temim.

Ugostiteljski objekti, dućani i radnje u Starom gradu s ukidanjem restrikcija uslijed pandemije, ponovo su otvorili svoja vrata, međutim prihodi su bez turista iz inostranstva minimalni.

Domaće stanovništvo koje živi od turizma dane provodi pripremajući se za dolazak turista, a neki od njih danas su vrijeme kratili igrajući tavlu ispod Starog mosta.

20200614_2_42954015_55910724.jpg
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.