open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
Stari Grad: Turska općina Osmangazi Bursa sufinansira izgradnju Spomen parka "Putevi vječnosti"
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić dogovorio je nastavak saradnje i jačanje pobratimskih veza sa Općinom Osmangazi Bursa koja će sufinansirati izgradnju Spomen parka "Putevi vječnosti", na uglu ulica Bistrik i Isa-bega Ishakovića.
06.05.2023. u 12:01
get url
text
Stari Grad, Park "Putevi vječnosti"

Riječ je o jednom od kapitalnih projekata Općine Stari Grad Sarajevo u 2023. godini koji je delegaciji Općine Osmangazi predstavljen tokom njihovog boravka u Starom Gradu, povodom obilježavanja Dana Općine.

Načelnik Hadžibajrić je sa zamjenikom načelnika Općine Osmangazi Huseyinom Hasanom Erdonmezom i pomoćnikom načelnika Yunusom Sahinom posjetio lokaciju na kojoj će se graditi Spomen park Putevi vječnosti, a na kojoj već postoji izgrađen Osmangazi Bursa Sebilj koji je ova općina poklonila građanima Starog Grada 2009. godine.

Upravo iz tog razloga, pobratimska Općina Osmagazi želi dati svoj doprinos u uređenju kompletne lokacije, posebno imajući u vidu da se radi o spomen-obilježju koje će biti izgrađeno u čast svih šehida iz Starog Grada, iz perioda od 1992-1995.godine.

Hadžibajrić je izrazio zahvalnost delegaciji Općine Osmangazi, te uputio pozdrave i riječi zahvalnosti općinskom načelniku Mustafi Dundaru koji nije mogao učestvovati u posjeti zbog poslovnih obaveza i predstojećih izbora u Republici Turkiye, te je u posjetu Starom Gradu uputio svoje najbliže saradnike. Također, Hadžibajrić je izjavio da je u toku procedura za raspisivanje tendera za izbor izvođača radova, kako bi ovaj projekat bio što prije završen.

Koliko su čvrste pobratimske veze i prijateljski odnosi između ove dvije općine najbolje pokazuju zajednički projekti. Općina Osmangazi je finansirala izgradnju Bakr-babine džamije i restauraciju arheološkog parka At mejdan, te sufinansirala rekonstrukciju Baščaršijskog trga. Općina Stari Grad je pomogla izgradnju sebilja po uzoru na baščaršijski sebilj u samom središtu Burse, a tokom nedavne posjete Bursi, načelnik Hadžibajrić je najavio da će Stari Grad u znak prijateljstva sagraditi fontanu ispred čuvenog Muzeja Panorama 1326 u Bursi, objavila je Općina Stari Grad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.