open-navfaktor-logo
search
90 kilometara od Kijeva
Stanovnici ukrajinskog Kuharija: Nakon rata ćemo obnoviti naše selo
Stanovnici ukrajinskog Kuharija, koje je bombardovano u ruskim napadima, rekli su da će nakon rata obnoviti svoje selo.
18.05.2022. u 13:35
get url
text

Selo Kuhari, 90 kilometara od glavnog grada Kijeva, puno je tragova rata između Rusije i Ukrajine koji je počeo 24. februara.

Iako su ruske trupe zauzele selo u prvim danima rata, ukrajinska vojska ga je oslobodila sredinom marta. U sukobima u Kuhariju je oštećena većina stambenih objekata. Objašnjavajući da su ruski vojnici 26. februara ušli u selo, koje se nalati pored Černobilske regije blizu bjeloruske granice, Anatolij Šepeljuk je rekao:

- Seljani su ovdje bili u panici na dan kada je počeo rat. Svi su pohrlili na pijace. Bili su dugi redovi u apotekama i na benzinskim pumpama. Ljudi su shvatili da moraju biti spremni na sve.

Kazao je da su evakuisani neki stanovnici, ali i da su mnogi ostali u selu.

- Avioni su napadali tri puta dnevno, pucano je iz teškog naoružanja - istakao je Šepeljuk.

Kako je naveo, uništeni su stambeni objekti, a bilo je i civilnih žrtava. Šepeljuk je naglasio da ne želi napustiti selo koje je ponovo pod kontrolom Ukrajine.

- Naravno, ostat ću ovdje. Ovdje su mi živjeli deda i baka. I ja sam rođen ovdje. Želim da obnovim ovo mjesto sa ostalim mještanima i učinim ga ljepšim nego što je bilo prije rata - rekao je Šepeljuk.

Galina, jedna od mještanki sela, izjavila je da su im kuće bombardovane tokom rata.

- Moramo da obnovimo našu kuću. Moramo to da uradimo. Sve iznova. Nemamo drugog izbora - rekla je Galina.

Istakla je da ukrajinski narod prolazi kroz težak period i zato moraju biti jaki. Nada se da će se rat što prije završiti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.