Porodica i danas koristi kuću s drevnim temeljima u selu Stari Kostolac u centralnoj Srbiji, predgrađu onoga što je nekad bilo veliko rimsko naselje i vojni garnizon Viminacium.

Tek godinama kasnije porodica je primijetila da su cigle dio ruševina koje su pripadale nekad moćnom carstvu.

Emilija Nikolić, naučna saradnica s Instituta za arheologiju u Beogradu, kaže da cigle pronađene u kući Ivanovića vjerovatno potječu iz trećega ili četvrtog vijeka nove ere.

- Možda je to malo čudno, znam da su cigle rimske, ali svi su to radili - rekla je Ivanović AFP-u.

Polja oko Viminaciuma još su "arheološki rudnik" pun antičkih novčića, nakita i drugih predmeta. U napuštenom dvorištu blizu kuće nalaze se ostaci starog rimskog zida.

- Jednom prilikom, dok smo u polju vadili krompir, pogledala sam dolje i ugledala kameju. Kad sam je okrenula, ugledala sam predivno žensko lice - kazala je Ivanović.

Vijekovima su stanovnici Starog Kostolca za svakodnevne potrebe koristili cigle, mozaičke pločice i druge antičke ostatke.

- U 19. vijeku historičari su primijetili da je seljak iz obližnjeg sela koristio sarkofag kao hranilicu za svinje - izjavila je Nikolić za AFP.

Danas se sarkofag, na kojem su prikazi grčkog mita o Jazonu i zlatnom runu, nalazi u muzeju.

Viminacium je nekada bio glavni grad rimske provincije Mezije, a na vrhuncu je u njemu živjelo oko 30.000 stanovnika, tvrde arheolozi. Na ovom području do sada je iskopano više desetaka hiljada artefakata, među njima i rimska kupelj s grijanim zidovima i podovima, flota brodova i stotine skulptura.

Ovo arheološko nalazište jedino je veliko rimsko naselje na kojemu nije izgrađen moderni grad, tvrde stručnjaci.

- Londinium više ne možemo vidjeti jer je na njemu izgrađen moderni London. Isto je i s Lutetiom i Singidunumom - povrh njih su Pariz i Beograd - kazao je Miomir Korać, direktor Instituta za arheologiju u Beogradu.

Prema opsežnim skeniranjima, ispod kukuruznih polja Starog Kostolca nalaze se ostaci cijelog antičkog grada - hramovi, amfiteatar, hipodrom, kovnica novca i carska palača, tvrdi Korać. Stručnjaci su do danas otkopali samo dva do tri posto ovog lokaliteta.