Četvrtak, 30.03.2023.
FOTO: Damir Hodžić

Stanovnici Otesa četiri mjeseca nakon poplava: Općina Ilidža pomogla, iz Kantona šute

Početkom novembra prošle godine poplave su nanijele velike štete stanovnicima Kantona Sarajevo.

Među najugroženijim su bili stanovnici ilidžanskog naselja Otes, na čijim kućama su još vidljivi tragovi prošlogodišnjih poplava. Na zemljištu koje ne obrađuju još stoje nanosi šljunka i smeća.

- Što se tiče Općine Ilidža, učinili su koliko je bilo moguće. Oni su dali 60-70 posto sredstava građanima. Ne možemo reći da nismo zadovoljni. Oba objekta i automobil su pretrpjeli štetu. Problem je što nije sve isplaćeno. Navodno su iz Kantona Sarajevo rekli da će isplatiti, ali to još nisu uradili. Baš smo stradali, a najveći problem je psihički. To su traume, a one ostaju vječno. Nadamo se da će uraditi korito i da neće ponovo doći do poplava. Bitna je prevencija. Uzrok je problem, a uzrok je korito. Korito Željeznice se mora pod hitno raditi, da bi se građani osjećali sigurno – rekao je za Faktor Hamdija Hodžić.

U poplavama je stradala i kuća njegovog prvog komšije Mustafe Gašija.

- Voda je bila 1,8 metara u ljetnoj kuhinji koja je uništena, kao i sve za staklenik. Imao sam moždani udar i u kreditima smo jer se kuća pravila. Općina Ilidža je isplatila koliko je mogla. Meni je procijenjena šteta do 9.200 KM, a dobio sam 4.800. Ostalo bi trebao Kanton Sarajevo uplatiti, ali oni šute. Niko se ne javlja, a vrijeme je da se radi. Apelovao bih na Vladu Kantona Sarajevo da pomogne, ima ljudi koji nisu ništa dobili. Kada je u pitanju korito, ovaj dio ovdje tu je probila voda i navlačili su kamenje da je zaustave. Pod hitno treba navući kamenja i očistiti korito jer ima deset vrba u koritu rijeke koje je izvalila – kaže Gaši.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh