open-navfaktor-logo
search
Agresija na Ukrajinu
Stanovnici Luganska pozvani na hitnu evakuaciju: Posljednja je šansa da vas spasimo
Ukrajinska novinska agencija Unian objavila je da su građani regije Lugansk pozvani na hitnu evakuaciju.
18.04.2022. u 08:23
get url
text

- Iduća sedmica će biti teška. Ovo je možda posljednja šansa da vas spasimo - izjavio je Sergej Gaidai, lokalni guverner.

Ukrajina očekuje žestoki ruski napad na Lugansk i Donbas, posebno nakon što su ruske snage napustile sjever zemlje.

Nakon što nije uspjela svladati ukrajinski otpor na sjeveru, ruska vojska je preusmjerila kopnenu ofanzivu na Donbas, istovremeno pokrenuvši napade s velike udaljenosti na druge ciljeve, uključujući glavni grad Kijev.

Također, Rusi nastavljaju opsadu lučkog grada Mariupolja, nad kojim je Moskva rekla da je preuzela gotovo potpunu kontrolu, nakon gotovo dva mjeseca krvavih borbi.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba kaže da grad Mariupolj više ne postoji. Grad je razoren kontinuiranim ruskim napadima koji traju već gotovo dva mjeseca. Kuleba je rekao u nedjelju za CBS da su ruske trupe odlučile po svaku cijenu sravniti grad sa zemljom.

Zauzimanje Mariupolja, glavne luke u regiji Donbas, bila bi strateška nagrada za Rusiju, povezujući teritoriju koju drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koja je anektirana Moskvi 2014. godine.

Rusija tvrdi da ima kontrolu nad većim dijelom grada, a ukrajinski branioci su navodno zadržani u širokom industrijskom području zvanom čeličana Azovstal. Ruski zvaničnici ponudili su poštedjeti živote tim vojnicima ako se predaju u nedjelju, ali branioci grada ignorirali su ponudu. Odlučili su "boriti se do kraja".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.