open-navfaktor-logo
search
Nesigurno područje
Stanovnici Ljubača ne žele migrante u blizini kuća
U Ljubačama živi oko 2.000 stanovnika dok uz samu kasarnu živi oko 500 i mještani, Ljubača su saglasni da se pomogne migrantima ali se protive njihovom smještaju uz porodične kuće
16.11.2019. u 20:01
get url
text

Kasarna u selu Ljubače, kod Tuzle, prema odluci Vlade Federacije BiH, bit će nova lokacija za smještaj migranata. Mještani kažu kako su svjesni da se mora pronaći smještaj za migrante, ali da ih ne žele u svom selu.

Božo Stjepić mještanin naselja Ljubače za Radio Slobodnu Evropu kaže kako neće pristati da se migranti smjeste u prostor bivše kasarne.

- Vlast je vlast i oni su donijeli takvu odluku. Međutim, mještani nisu saglasni sa tom odlukom da migranti budu ovdje. Mi znamo i shvaćamo njihovu problematiku. U čitavoj BiH niko ih rado neće smjestiti u svojoj blizini. Njihov put prema zemljama EU je usporen ali mještani Ljubača nisu saglasni da migrante smjeste na područje naše Mjesne zajednice – kaže Božo Stjepić.

U Ljubačama živi oko 2.000 stanovnika dok uz samu kasarnu živi njih negdje oko 500. Mještani, Ljubača su saglasni da se pomogne migrantima ali se protive njihovom smještaju uz porodične kuće. Zbog odluke Vlade Federacije BiH da se migranti smjeste u prostor napuštene kasarne na Ljubačama sazvane su i vanredne sjednice Gradskog vijeća Živince kao i Gradskog vijeća Tuzla.

Iz Živinica je poručeno i da je kasarna u Ljubačama nesigurna jer okolno područje nije deminirano. 

Pogledajte video

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.