open-navfaktor-logo
search
Nepogode
Stanje u Čelincu i nekim dijelovima Banje Luke kritično
Kritično je i na putu Banja Luka - Čelinac u mjestu Zeleni Vir, gdje se preko pruge izlila voda iz vještačog jezera
13.05.2019. u 13:06
get url
text

Obilne kišne padavine izazvale su poplave u Čelincu i pojedinim dijelovima Banje Luke, te stanovništvo u najkritičnijim područjima već evakuiše donje dijelove kuća i strahuje da će im voda ući u kuće i pomoćne objekte.

Alarmantno je u dijelovima Čelinca gdje se rijeka Jošavka izlila preko ceste, te je na nekim dijelovima saobraćaj značajno otežan. Rijeka se izlila i na nekoliko privatnih posjeda, u dvorište i bašte stanovništva.

- Zabrinuti smo. Sinoć je kiša malo smanjila intezitet, te smo imali koliko-toliko mirnu noć, ali je jutros ponovo pojačala. Sklanjamo stoku iz štala, a ako nastavi ovako padati, morat ćemo sve prenijeti na gornji sprat kuće – ispričala nam je mještanka Čelinca Ljubinka Vujić.

Kritično je i na putu Banja Luka - Čelinac u mjestu Zeleni Vir, gdje se preko pruge izlila voda iz vještačog jezera.

Na jednom dijelu magistralnog puta Banja Luka – Čelinac nabujala je i Vrbanja, a primjetna je velika količina smeća i otpada koje pluta rijekom.

poplave, Banja Luka

Međutim, iz banjalučkog Gradskog štaba za vanredne situacije poručuju da su, uprkos obilnim padavinama, svi veći vodotookovi na području Banje Luke u svojim koritima i ispod granice redovne odbrane od poplava.

- Osim manjih i sporadičnih problema, nije došlo do ugrožavanja imovine i domaćinstava -  saopćeno je na jutrošnjoj sjednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.