Na stranici cijepise.zdravlje.hr danas do 18.30 prijavile su se 30.142 osobe. Po minuti se preko te platforme za vakcinisanje prijavi tridesetak građana.

Najviše, 52 posto prijava je iz Grada Zagreba.

- Hvala hrvatskim građanima na odgovornosti i povjerenju u nauku i medicinu. Građani se još mogu prijaviti za vakcinisanje pozivom na broj 0800 0011 ili prijaviti svojim doktorima porodične medicine - napisao je večeras ministar Vili Beroš na Facebooku.

No iako interesa za vakcinisanje očito ima jer brojkama iz platforme treba pridodati i desetine, a moguće i stotine hiljada ljudi koji su se prijavili svojim porodičnim doktorima, vakcina je u ovom trenutku u Hrvatskoj (pre)malo.

Zbog toga se, ipak ne odustaje od pokušaja nabavke ruske vakcine Sputnik V i prije nego što to odobri Evropska unija, piše Index

Od Rusa je Hrvatska još ranije tražila svu dokumentaciju za vakcine, a sada je od Rusije zatraženo da još ubrza taj proces.

Preduvjet za uvoz Sputnika V je transparentna dokumentacija koja bi potvrdila da je vakcina učinkovita i sigurna, a tehnički bi se to obavilo kroz interventni uvoz koji bi trebao odobriti HALMED.

Ambasada Rusije u Hrvatskoj potvrdila je večeras na Facebooku kako je održan telefonski razgovor ambasadora Rusije Andreja Nesterenka i ministra zdravstva Vilija Beroša u kojem je potvrđeno kako je Hrvatska zainteresirana za kupovinu vakcine Sputnik V.

Sagovornici su izrazili zajedničko mišljenje kako se to pitanje mora hitno riješiti, s obzirom na činjenicu da se u Hrvatskoj i dalje zadržava određena razina slučajeva zaraze od koronavirusa te su otkriveni novi sojevi koronavirusa koji još nisu proučeni epidemiolozima i mogu ozbiljno ugroziti zdravlje građana bilo koje zemlje, uključujući i Hrvatsku.