open-navfaktor-logo
search
Prijevoznici
Stanje na Rači gore nego na deponiji, od ponedjeljka cjelodnevne blokade
"Deponija smeća u Ramićima kod Banje Luke je urednija nego ovaj terminal. UIO ga je namjerno dovela u takvo stanje, a sada je obrazloženje da ga ne mogu održavati i da ga treba izmjestiti na privatni"
09.08.2019. u 12:08
get url
text

Predstavnici Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS-a najavili su danas u Banjoj Luci da će u ponedjeljak od osam do 18 sati blokirati carinski terminal u Rači, a ukoliko u međuvremenu ne bude postignut dogovor sa Upravom za indirektno oporezivanje BiH (UIO), svaki naredni dan blokade će biti "jače".

Nikola Grbić, predsjednik ovog udruženja, istakao je da je stanje na Rači "gore nego na deponiji smeća", da se kroz ovaj teminal godišnje ubere oko tri miliona maraka, a da u posljednjih deset godina "nije uložen ni fening".

- UIOBiH je dužan da ga održava. Oni su glavni krivac za sadašnje stanje na prijelazu Rača. Ravan je jednom smetljištu. Deponija smeća u Ramićima kod Banje Luke je urednija nego ovaj terminal. UIO ga je namjerno dovela u takvo stanje, a sada je obrazloženje da ga ne mogu održavati i da ga treba izmjestiti na privatni, čiji bi kapacitet bio 40 do 50 kamiona, a sada stane od 200 do 300 kamiona – kazao je Grbić.

On je kazao da bi najavljenim izmještanjem terminala na lokaciju udaljenu oko 20 kilometara od postojećeg, prijevoznici imali dodatne troškove od oko 100 KM po svakom vozilu.

- Nema šanse da bismo se u to uklopili - dodao je Grbić.

Poručio je i da je stanje u Bosanskoj Gradišci također katastrofalno.

- Zbog takvog stanja RS je napustilo 4.000 profesionalnih vozača, zbog mnogosatnih čekanja, a firme nisu u stanju da plate vozače zbog takvog čekanja. Oko 1.200 firmi prošle godine je napustilo BiH i preregistrovalo se u Sloveniju i u drugim zemljama – dodao je.

Poručio je da oni ne žele blokirati granične prijelaze, ali je to trenutno jedini način kako da se izbore i da ostanu na ovom području.

- Želimo tu da radimo, ali moraju nam se omogućiti uvjeti. Sa UIOBiH možemo razgovarati samo o poboljšanju na postojećem terminalu u Rači, ali nemamo o čemu razgovarati da se to izmjesti. Mi nemamo pitku vodu, mokre čvorove, bunar u kojem je voda je ravna onoj u lokvi i barama, tamo ima desetak uginulih pacova, a ljudi se tu umivaju. Spremni smo razgovarati sa crnim đavolom samo da se poboljšaju uvjeti – naglasio je Grbić.

Najavio je da, ako danas ne bude zvaničnog poziva za razgovor iz UIOBiH, u ponedjeljak će biti blokada od 8 do 18 sati.

- Svaki dan ćemo pojačavti obustavu rada – istakao je.

Naveo je i da je jučer imao poziv prijevoznika iz FBiH da se napravi krovno udruženje.

On je danas održao konferenciju za novinare u Banjoj Luci, zajedno sa predstavnicom udruženja špeditera Radmilom Koprivicom i zastupnik SDS-a u NSRS-u Bojanom Vidićem.

Vidić je kazao da ova stranka podržava špeditere i prijevoznike zbog, kako je naveo, "jednostrane odluke UIOBiH da poslove sa carinskim terminalom dodijeli privatnoj firmi iz Brčkog".

On je istakao da SDS već ima informacije ko bi to trebalo da bude.

- Nismo spremni u ovom momentu da iznesemo naziv firme. Da li je uopće normalan takav javni poziv i da neko ispuni opće i posebne uvjete u roku od mjesec, što znači da već postoji dogovoren ponuđač – rekao je Vidić i dodao da bi se time otvorilo "široko polje za koruptivne radnje".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.