VEZANI TEKST - Salkić: Sramna je, šovinistička i neprihvatljiva izjava Stanivukovića, to je slika naše realnosti u Banjoj Luci

U prvi mah Stanivuković je, na pitanje "Mogu li Bošnjaci i muslimani, kako ste vi rekli, imati imovinu na području Banje Luke?" rekao kako mu se izjava izvlači iz konteksta.

Potom, je, nakon što je njegova izjava, koja je glasila: "Samo nam još nedostaje da Autoprevoz uzme muzej i uzme spomenik '12 beba' i proda tamo nekim Bošnjacima, muslimanima ili kome u Federaciji pa da ispadne da su nacionalna blaga nisu od Republike Srpske nego nekim drugima pripadaju", citirana i pročitana u cjelini, novinara N1, upitao kako je on shvatio izjavu.

Na tvrdnju da novinar nije izvlačio zaključke i na pitanje šta je on mislio pod tom izjavom, Stanivuković je odgovorio:

- Ja sam poslao pismo muftiji. Ja sam mu se izvinio zbog izjave koja je i pogrešno protumačena, a mogu biti iskren i reći možda i nezgrapno rečena s moje strane. S treće strane ja volim Bošnjake i volim muslimane, kako god to htio reći. Nekad su se zvali ovako, danas kao narod Bošnjaci i ja to sve prihvatam, muslimani kao vjeroispovijest je l'. I volim Hrvate i srećan sam zbog svakog ko živi u Banjoj Luci. Pozivam svakog da koji god dio Banje Luke mu se sviđa da, ako osjeća da je lijepo mjesto za njegov dom i kuću, da je ima. Ja to iskreno želim, na kraju to nije moje foliranje ja to živim.

Potom je pokušao da pojasni šta je pod izjavom mislio, a tvrdi, na umu su mu bile "neke ekstremističke grupe".

- I politike koje imaju tendenciju da ovo bude unitarna država, bez Republike Srpske. I da imate npr. u mnogim drugim zemljama, evo to su radili Albanci na Kosovu i Metohiji uzimali plac po plac, plac po plac, dok svu srpsku zemlju nisu uzeli i proglasili to njihovom državom. Takvih imate planova i tendencija svagdje. I ovdje imate ljude koji su za unitarnu Bosnu i Hercegovinu, koji su da ne postoji Republika Srpska na kraju nemojte da vam ja govorim sa koliko sam ambasada bio i ambasadora koji na internim sastancima preko svojih savjetnika kažu da je želja da ovo bude unitarna država - rekao je Stanivuković.

VEZANI TEKST - Odgođena deložacija u centru Banje Luke, policija legitimirala gradonačelnika i okupljene Banjalučane

Na pitanje o onima koji, zagovarajući nezavisnost Republike Srpske također teže kršenju Ustava, Stanivuković je odgovorio kako je Republika Srpska dio Bosne i Hercegovine.

- Entitet ima i zove se Republika Srpska, nikakav 'er-es'. Imate tamo hiljade novinara koji me sada sve više i napadaju koji govore 'er-es', 'manji bih entitet' itd. sve to umanjujući, ne to ne može mi to ne dozvoljavamo i za nas je to neprihvatljivo - rekao je dodajući da je spornu izjavu dao "u duhu onoga što radi Ustavni sud o poljoprivrednom i svakom drugom zemljištu Republike Srpske".