open-navfaktor-logo
search
Entitetskom Tužilaštvu
Stanivuković ponovo predao prijave iz afere "Kisik": Neka me uhapse ako je ijedna riječ netačna
Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković predao je danas Tužilaštvu RS-a prijave protiv odgovornih i dokumentaciju kojom raspolaže u aferi "Kisik".
27.09.2021. u 14:36
get url
text

Također, tokom dana su iz Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka već saopćili da su kompletan spis u aferi "Kisik" oni već proslijedili Tužilaštvu RS-a, sa istim ovim prijavama koje je Stanivuković njima predao u petak.

VEZANI TEKST - Afera "Kisik": Prijave protiv Čađe i Đajića proslijeđene Posebnom odjeljenju Tužilaštva RS-a

Stanivuković je danas podvukao da firma TGT Tehnogas čiji je direktor Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova RS-a, već četiri godine, odnosno od 2017. godine, uvozi sporni kisik za UKC RS-a i druge bolnice u ovom entitetu.

Stanivuković tvrdi da ima kompletnu dokumentaciju o tome da je zdravstvenom sektoru u RS-u, prije svega preko ugovora UKC-a RS-a, isporučivan tehničko-industrijski, a ne medicinski kisik, a koji nema atest, kontrolu serije, te da firma TGT Tehnogas nema dozvolu za promet lijekova, niti je registrovana za proizvodnju lijekova.

- Nisu registrovani ni za šta. Papirološki, u RS je ušao samo tehničko-industrijski gas. Ko je prometovao milion i 350.000 maraka kisika ... Vlada RS-a i institucije šute četiri dana. Bez ijednog smo validnog dokumenta. Šute na najveću aferu u posljednjih deset godina - kazao je Stanivuković.

On je Viškovića pozvao da hitno raspusti Vladu RS-a, umjesto što saziva tematske sjednice ovim povodm.

- Zašto je sjednica Vlade RS-a zatvorena, zašto ne smiju pred mikrofone. Ja sam spreman pred pištolj - dodao je Stanivuković.

Na određene izjave da "širi paniku", poručio je: "Šta sam trebao, da šutim?"

- Uhapsite me istog dana, ako ijedna riječ koju sam rekao, ijedan dokaz, nisu tačni - dodao je Stanivuković.

Upitao je zašto generalni direktor UKC-a RS-a Vlado Đajić, ministar zdravlja RS-a Alen Šeranić, te direktor TGT Tehnogasa Stanislav Čađo "ne dostave dokaze".

- Četiri godine ta firma uvozi kisik bez dozvole, od 2017. godine. Koji oni kisik sada mogu provjeriti preko nezavisne revizorske kuće, kako najavljuju. Taj kisik je potrošen, zar da gledaju u pluća pacijenata - dodao je Stanivuković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.