open-navfaktor-logo
search
Prepucavanja
Stanivuković i ministrica Golić ne biraju riječi: "Od svega pravi performans i beskrupulozno laže"
Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a na čijem je čelu ministrica Srebrenka Golić reagovalo je danas na jučerašnje optužbe gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivukovića (PDP) o navodnim nezakonitim radnjama koje su se dešavale u prethodnim mandatima kada su grad vodili gradonačlenici iz SNSD-a.
13.09.2021. u 13:40
get url
text

Ministrica Golić je odgovorila Stanivukoviću da od svega pokušava napraviti performans i da beskrupulozno laže, te da su njegove konstrukcije "pretjerane i za komšijske svađe", kao i da "nažalost obavlja visoku funkciju".

Stanivuković je jučer iznio nalaze Tima za reviziju koji je formirao prilikom dolaska na funkciju, te između ostalog, naveo da je ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju nelegalno izdalo građevinsku dozvolu za rejonsku kotlovnicu na Starčevici u Banjoj Luci, koja je izgrađena na privatnom zemljištu i zbog čega Grad treba da isplati milionsku štetu jer je tako odlučio Okružni sud u Banjoj Luci.

- Iskreno sumnjamo da je bilo ko ozbiljan u Stanivukovićem "timu za reviziju", ukoliko taj tim uopće i postoji, plasirao gradonačelniku ovu informaciju onako kako ju je on protumačio, jer takvo tumačenje je slika apsolutnog neznanja, nepoznavanja zakona i već poslovične površnosti, odsustva logike i obrazovanja, ali i svjesnog plasiranja laži u javni prostor - stoji u saopćenju iz ovog ministarstva.

Objašnjavaju da su u julu 2014. godine investitorima Gradu Banja Luka i "Toplani" a.d. Banja Luka izdali građevinsku dozvolu za izgradnju rejonske kotlovnice što predstavlja prvu fazu izgradnje društvenog centra na Starčevici, na osnovu dokaza o riješenim imovinsko-pravnim odnosima.

- S obzirom da se radilo o zvaničnim dokumentima, izdatim od nadležnog organa, ministarstvo je 2014. godine izdalo građevinsku, a potom 2015. godine i upotrebnu dozvolu. Želeći da, po ko zna koji put, beskrupuloznim lažima uvrijedi ministricu, služeći se nimalo inventivnom igrom riječi, gradonačelnik je iznio gomilu laži i besmislica, koje su plod njegovog neznanja, nepoznavanja zakona i procedura i neobjašnjive potrebe da od svega napravi performans - dodaje se u reakciji ministrice Golić.

Optužili su ga i da je upravo on, bez građevinske dozvole i suprotno regulacionom planu, započeo gradnju u parku Mladen Stojanović, koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH definisan kao zaštitna zona nacionalnog spomenika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.