open-navfaktor-logo
search
Sud u Hagu
Stanišiću i Simatoviću po 15 godina zatvora: Krivi za UZP i nasilno uklanjanje nesrba iz šest bh. općina
Apelaciono vijeće Međunarodnog mehanizam za krivične sudove (MMKS) u Hagu izrekao je presudu kojom je Jovicu Stanišića, nekadašnjeg načelnika srbijanske Službe državne bezbjednosti (SDB) i Franka Simatovića Frenkija, bivšeg komandanta Jedinice za specijalne operacije pravosnažno osudio na po 15 godina zatvora. Apelaciono vijeće zaključilo je u presudi da su odgovorni za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH. Ovom presudom proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.
31.05.2023. u 11:30
get url
text
get url
text

12.40 - Žalbeno vijeće proglasilo je Stanišića i Siamatovića krivim da su učestvujući u UZP-u izvršili deportaciju, prisilno premještanje, progon i i ubistva. Predsjedavajuća Santana kazala je da Stanišić i Simatović ostaju u pritvoru haškog tribunala dok se ne donese odluka gdje će biti upućeni na izdržavanje kazne.

12.36 - Predsjedavajuća Santana kazala je da je Tužilaštvo eliminisalo svaku sumnju da je SDB plaćala ljude koji su vodili Srpsku dobrovoljačku gardu, isplaćivala značajne iznose novca i da su Stanišić i Simatović bili odgovorni za te isplate.

12.33 - Suština razlike između prvostepene presude i presude koju je danas izreklo Žalbeno vijeće je u tome da je Apelaciono vijeće zaključilo da je SDB plaćao Arkanovce koji su 95 činili ubistva. Ta razlika je bila takve prirode da je prošao UZP, javlja novinar BIRN-a Denis Džidić, koji uživo prati izricanje presude u Hagu.

 

12.26 - Žalbeno vijeće je zaključilo da Pretresno vijeće nije pogriješilo u svojoj ocjeni ili da mu (Stanišiću) je izreklo neadekvatnu kaznu, kazala je Santana.

12.24 - Žalbeno vijeće odbilo je sva četiri osnova Stanišićeve Odbrane na presudu Pretresnog vijeća kojom je osuđen na 12 godina zatvora. Također je odbilo i navode iz žalbe Simatovića.

12.23 - Predsjedavajuća Santana osvrnula se na zaključke Pretresnog vijeća u vezi sa odgovornošću optuženih za zločine u Bosanskom Šamcu kroz obuku pripadnika koji su učestvovali u zauzimanju ove opštine. Ona je ukazuje na žalbene navode Odbrane Stanišića na ovu presudu.

12.13 - Stanišić i Simatović osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora!

Apelaciono vijeće je prihvatilo žalbu tužilaštva i zaključilo da su odgovorni za UZP koji je za cilj imao nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva kroz cijelo trajanje rata u BiH.

Ovom presudom proglašeni su kriviim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu.

Stanišić, nekadašnji načelnik SDB-a, i Simatović, bivši komandant Jedinice za specijalne operacije, presudom iz juna 2021. bili su prvostepeno osuđeni na po 12 godina zatvora. Vijeće je tada utvrdilo njihovu odgovornost za pomaganje i podržavanje zločina koje su počinile srpske snage nakon zauzimanja Bosanskog Šamca u aprilu 1992. godine.

Tada su bili oslobođeni su optužbi za zločine u drugim opštinama u Bosni i Hercegovini te Hrvatskoj, kao i za udruženi zločinački poduhvat (UZP).

Presudu su donijele sudije Graciela Gatti Santana, Lee G. Muthoga, Aminatta Lois Runeni N’gum, Yusuf Aksar, te Claudia Hoefer.

Stanišić je prisutan u sudnici a Simatoviću je odobreno da prati presudu putem videoveze, javljaju novinari BIRN-a iz sudnice.

Predsjedavajuća petočlanog Apelacionog vijeća Graciela Gatti Santana kazala je da je ovo konačna presuda nakon postupaka započetih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, čiji je nasljednik Mehanizam.

Videoprijenos iz sudnice sa 30 minuta odgode može se pratiti na ovom linku.

To je praksa koju je Mehanizam uveo nakon što je Slobodan Praljak tokom izricanja presude popio otrov nakon čega je preminuo.

Očekivanja stanovnika Sarajeva od današnje presude:

Očekivanja stanovnika Lukavice u Istočnom Sarajevu od presude.

VEZANI TEKST - Pet stvari koje trebate znati o konačnoj presudi Stanišiću i Simatoviću

Optuženi su, prema optužnici, bili članovi UZP-a s predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, liderom Srpske radikalne Stranke Vojislavom Šešeljom, čelnicima Srba u Hrvatskoj Goranom Hadžićem i Milanom Martićem, kao i političkim i vojnim liderima Republike Srpske – Radovanom Karadžićem, Ratkom Mladićem i Biljanom Plavšić.

U optužnici se navodi da su Stanišić i Simatović učestvovali u formiranju, finansiranju i opremanju specijalnih jedinica SDB-a Srbije, rukovodili pripadnicima i agentima koji su učestvovali u zločinima, kao i da su obezbjeđivali oružje, finansijska sredstva, obuku, logističku podršku i druge vrste pomoći i podrške specijalnim jedinicama Srbije koje su učestvovale u činjenju zločina.

Edin Hadžović je preživio "živi štit" u Doboju sredinom jula 1992. godine, kada je ubijeno 27 civila, o čemu je svjedočio pred Haškim tribunalom u predmetu protiv nekadašnjih šefova Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije – Jovice Stanišića i Franka Simatovića.
Za BIRN BiH je ranije govorio kako očekuje da će biti osuđeni na doživotnu kaznu zatvora.

Poslije prvostepenog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici. Žalbeno vijeće Haškog tribunala odlučilo je da prvi put za zločine u BiH u potpunosti obnovi suđenje.

Ponovno suđenje u ovom predmetu počelo je u ljeto 2017. godine.

Mehanizam je u junu 2021., nakon obnovljenog postupka, donio prvostepenu presudu kojom su Jovica Stanišić i Franko Simatović osuđeni na po 12 godina zatvora za učešće u zločinima u Bosanskom Šamcu u BiH.

U žalbenom podnesku su Stanišić i Simatović zatražili od Mehanizma da ukine presudu i da donese odluku da nisu krivi ili da im smanji kaznu. Tužilaštvo je zatražilo da budu proglašeni odgovornim kao članovi UZP-a te krivi za zločine u drugim mjestima iz optužnice u BiH i Hrvatskoj.

Stanišića i Simatovića su vlasti Srbije uhapsile 2003. godine.

Suđenje je tokom 2020. godine bilo odgođeno na oko šest mjeseci zbog pandemije koronavirusa.

Ovo će biti konačna presuda na koju neće postojati mogućnost žalbe.

Detektor će izvještavat iz zgrade Mehanizma.

U Haagu su prisutni i predstavnici žrtava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.