open-navfaktor-logo
search
Posebna sjednica NSRS
Stanić: Po pitanju ulaska BiH u NATO savez RS-a nema više ni u fusnotama
Šef Kluba zastupnika PDP-a Perica Bundalo smatra da ovaj dokument predstavlja opredjeljenje BiH ka NATO-u, kao i da zakazivanje posebne sjednice NSRS, neće ništa promijeniti
20.12.2019. u 15:24
get url
text

Posebna sjednica Narodne skupštine RS-a na kojoj će se raspravljati o Programu reformi koje je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine usvojilo 19. novembra, počet će u ponedjeljak 23. decembra u 17 sati.

Odlučeno je to danas na sjednici Kolegijuma NSRS-a, a predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović je istakao da je sjednica sazvana na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

-Radit će se dok se ne okonča zasjedanje. Posebna sjednica počinje u 17 sati zbod obaveza člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika koji će se obratiti na skupštini – rekao je Čubrilović.

On je precizirao da će se pred zastupnicima NSRS-a naći Informacija o dokumentu Program reformi BiH koja je usvojena na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH.

Kao prilog zastupnicimaće biti dostavljeni i drugi materijali "koji mogu da posluže kao pojašnjenje za predloženu tačku dnevnog reda", a među kojima su, istakao je Čubrilović.

Godišnji nacionalni program BiH 2019. – 2020., Odluka o usvajanju programskih reformi, sve odluke Predsjedništva BiH od 2001. do 2019. godine u vezi sa saradnjom BiH i NATO, Strategija spoljne politike BiH 2018. – 2023., te Rezoluzicija o proglašenju vojne neutralnosti koju je donijela skupština RS-a.

Šef Kluba zastupnika SDS-a Miladin Stanić je kazao da je Dodik, "odlučio da svoju prevaru pokaže u parlamnetu RS".

-Pred nama je prevod sa engleskog Programa reformi BiH. Ključna rečenica oko koje će se voditi priča je na strani pet, koja se odnosi na uvod, i gdje se kaže da se ovaj dokument donosi bez prejudiciranja konačne odluke o članstvu u NATO-u, a o čemu će biti potrebna dodatna odluka Predsjedništva i Parlamentarne skupštine BiH – kazao je Stanić.

Sudbina o ulasku BiH u taj vojni savez se, kaže, kroji na nivou države. 

On smatra da je ovo skraćena verzija ANP-a, a da je "Bakir Izetbegović ponudio ovu rečenicu Dodiku".

- Ona unaprijed ne određuje sudbinu ulaska BiH u NATO, ali nijedan dokument nije prejudicirao to - Makedonije, Crne Gore itd. O ulasku će odlučivati NATO savez, a ne BiH. RS nema više ni u fusnotama, isključena je iz svih varijanti – rekao je Stanić.

Šef Kluba zastupnika PDP-a Perica Bundalo smatra da ovaj dokument predstavlja opredjeljenje BiH ka NATO-u, kao i da zakazivanje posebne sjednice NSRS, neće ništa promijeniti.

- Bila je potreba da se sjednica održi mnogo prije. Velo tajni sve ovo vrijeme je samo napravilo dodatni problem. Očekujem da će predstojeća sjednica biti teška i bojim se da ovaj put jedinstvo neće biti moguće. Mislim da je ovo jedan istorijski trenutak– kazao je Bundalo.

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.