open-navfaktor-logo
search
Ublažavanje mjera
Stadioni u Italiji bi mogli biti otvoreni u septembru
Vincenzo Spadafora, ministar sporta Italije, najavio je da bi se u toj zemlji fudbalski stadioni mogli otvoriti u septembru, uz ograničen broj gledalaca na tribinama zbog panedmije koronavirusa
17.07.2020. u 17:38
get url
text

Fudbal se nakon višemjesečnog prekida nastavio diljem Evrope, ali se u većini zemalja utakmice igraju bez prisustva publike. No, kako pandemija COVID-19 slabi u Italiji, prvoj evropskoj zemlji koja je bila ozbiljno pogođena, tako se ublažavaju i ograničenja okupljanja na javnim mjestima.

Kina i pozorišta u Italiji su već otvorena, iako uz preporuke o držanju socijalne distance, pa se stručnjaci pitaju zašto se stadioni ne tretiraju jednako, pogotovo jer su na otvorenom.

Rukovodstvo Serie A nastoji da se u nekoliko posljednjih kola prisustvo na tribinama dozvoli barem vlasnicima sezonskih ulaznica.

- Tačno je da postoje uslovi da se dozvoli ograničenom broju navijača da uđu na stadione, ali opasnost bi bila dopustiti da prisustvuje 10.000 ili 12.000 gledalaca. Bilo bi potrebno znati kako upravljati takvom situacijom. Sada smo malo više od dvije sedmice od završetka prvenstva i bilo bi teško to organizirati zajedno sa Fudbalskim savezom Italije i ligama. Moje opredjeljenje je da sprovedem ovaj plan u septembru - rekao je Spadafora za italijanske medije.

Pet kola prije kraja Serie A klub Juventus je lider sa 77 bodova, a prate ga Inter sa 71, Atalanta sa 70 i Lazio sa 69.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.