open-navfaktor-logo
search
Epidemiološka situacija
Štab Zapadnohercegovačkog kantona: Svadbe glavni izvor zaraze
Štab civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona na jučerašnjoj je sjednici razmatrao epidemiološku situaciju u Kantonu te je zaključeno kako je situacija i dalje ozbiljna, iako je zaustavljen rast oboljelih u proteklih 12 dana.
12.09.2020. u 12:00
get url
text

Prisutan je povećan broj hospitalizacija zbog komplikacija izazvanih koronavirusom što je rezultiralo povećanom smrtnošću u posljednje vrijeme, saopćeno je iz Štaba.

Svadbene svečanosti su i dalje glavni izvor oboljenja zbog čega je predložena rasprava na idućoj sjednici o skraćenju radnog vremena svadbenih salona.

Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačkog kantona preporučuje izbjegavanje svadbenih svečanosti, naročito starijim osobama i osobama koje imaju određene zdravstvene probleme.

Uprava za inspekcijske poslove nastavlja zadane aktivnosti, a Štab je obaviješten o formiranju gradskih i općinskih timova za inspekcijski nadzor koji bi počinju sa radom danas.

Na sjednici Štaba predstavljen je i izvještaj o početku nove školske godine. Nastavni proces se odvija u skladu sa preporukama Zavoda.

Na tržištu su se pojavile zaštitne maske sumnjivog kvalitete, o čemu bi trebala biti pokrenuta istraga, a primjerci sumnjivih maski su poslani u Zavod za javno zdravstvo FBiH na ispitivanje.

Zadužen je Krizni štab ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona da do iduće sjednice pripremi konkretan prijedlog za izolatorij, stoji u saopćenju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.