open-navfaktor-logo
search
Politički akt
Šta znači Dodikova najava o povlačenju podrške državnom pravosuđu
Zna se u kojoj su proceduri doneseni zakoni i kako se mogu mijenjati i eventualno stavljati van snage, rekao je bivši sudija Vehid Šehić
30.08.2019. u 18:26
get url
text

Najava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će Narodna skupština Republike Srpske povući Sporazum o formiranju institucija na državnom nivou, što uključuje i pravosudne institucije, predstavlja prema mišljenju pravnika samo "politički akt", koji ne bi imao zakonsku snagu.

Bivši sudija Vehid Šehić rekao je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) kako povlačenje saglasnosti na sporazum kao politički akt ne znači ništa, budući da se time ne stavljaju van snage doneseni Zakoni koje je donijela Parlamentarna skupština BiH, a kojima su osnovane institucije na državnom nivou.

-Zna se u kojoj su proceduri doneseni (op.a. zakoni) i kako se mogu mijenjati i eventualno stavljati van snage. Samo onaj koji ga je donio, a to je Parlamentarna skupština BiH, može to uraditi. U ovom slučaju, izjava je politička, ali ovdje se radi o zakonima, a ne o sporazumu - objasnio je Šehić.

Iz Suda BiH, kao i Delegacije Evropske Unije, nisu željeli da komentarišu izjavu Milorada Dodika u kojoj je najavio da će Narodne skupštine Republike Srpske tražiti povlačenje Sporazuma o formiranju institucija na državnom nivou, što uključuje i pravosudne institucije.

Iz Državnog tužilaštva do momenta objavljivanja teksta nije stigao odgovor.

Potpredsjednica VSTV-a Ružica Jukić za BIRN BiH je kazala kako je ovo političko pitanje, te da se ovakve izjave daju zbog činjenice da VSTV nije kategorija predviđena Ustavom BiH, pritom navodeći kako bi padom ove institucije pale i sve druge.

-To je krah, ja sam već davno rekla, pada VSTV – padaju i ostale institucije, ali to ne treba dozvoliti. Stvarno mislim, onda će sve pasti na razini BiH - izjavila je Jukić.

Ona je izjavila kako VSTV nema strah od ovakvih izjava, "ali stvara se određena klima. Ljudi jednostavno strahuju za svoj posao, šta će se desiti, itd.".

I iz Ureda Visokog predstavnika Bosne i Hercegovine rečeno je kako ovakva retorika ne doprinosi stabilnosti i prosperitetu BiH.

-Imajući to u vidu, prijetiti podrivanjem državnih nadležnosti i institucija jednostranim potezima je antidejtonski i stoga neprihvatljivo - stoji u izjavi Ureda.

Jadranka Lokmić – Misirača, potpredsjednica VSTV-a, istakla je kako ne komentariše izjave političara, ali da je neophodno da ova institucija bude na nivou BiH.

-Ono što želim istaći jeste da smatram da je neophodno da Visoko sudsko i tužilačko vijeće bude institucija na nivou Bosne i Hercegovine i regulator za pravosuđe u cijeloj zemlji te da ću se, kao i do sada, zalagati za dalje jačanje uloge Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u očuvanju i unapređenju temeljnih vrijednosti pravosuđa, nezavisnosti, odgovornosti, profesionalizma i efikasnosti u radu pravosuđa - navedeno je u izjavi Lokmić-Misirača dostavjenoj pismenim putem.

Do objavljivanja teksta, komentar Milana Tegeltije, predsjednika VSTV-a, nismo uspjeli dobiti.

Povlačenje Sporazuma o osnivanju državnih institucija, Milorad Dodik je najavio nakon zadnje sjednice Predsjedništva BiH na kojoj se trebalo glasati o imenovanju Zorana Tegeltije za mandatara Vijeća ministara BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.