open-navfaktor-logo
search
Imaju samo Heleza
Šta u praksi znači SDP-ova "prijetnja" da će biti usporena imenovanja u Vijeću ministara BiH?
Potpredsjednik Socijaldemokratske partije Vojin Mijatović je nakon današnjeg sastanka kolegija stranke kazao kako je usvojen niz zaključaka, a jedan od njih je da SDP od ujutro hitno kreće u formiranje federalne vlasti.
30.01.2023. u 15:52
get url
text

VEZANI TEKST - Mijatović: Što se tiče SDP-a, "Osmorka" je postala "Sedmorka"

Dotad, dodao je Mijatović, značajno će biti usporena imenovanja na državnom nivou, odnosno kadrovi SDP-a u Vijeću ministara BiH će omogućiti imenovanje samo neophodnih funkcija za funkcionisanje institucija BiH.

U Vijeću ministara BiH SDP ima samo Zukana Heleza, koji je ministar odbrane i zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto (HDZ). Helez je u petak operisan, a tek danas je trebao obaviti primopredaju u Ministarstvu odbrane. No nije poznato, niti je saopćeno, da li je Helez na poslu.

On kao zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara BiH učestvuje i u dogovoru o radu i dnevnom redu sjednica Vijeća ministara BiH. Ali neslaganje zamjenika predsjedavajućeg zbog neke tačke dnevnog reda ne obavezuje predsjedavajućeg da tu tačku uvrsti ili ne uvrsti na dnevni red.

VEZANI TEKST - Ministar Zukan Helez operisan u Općoj bolnici u Sarajevu

Sličan primjer smo imali ne tako davno kada tadašnji predsjedavajući Zoran Tegeltija nije prihvatio zahtjev svog zamjenika Vjekoslava Bevande da u dnevni red uvrsti budžet za 2023. godinu.

Nije poznato ni da li je Helez eventualno nekoga ovlastio da ga mijenja. Od ministara iz reda bošnjačkog naroda, osim Heleza, u Vijeću ministara su još Elmedin Konaković (Narod i pravda), te Sevlid Hurtić (BH Zeleni). Za usvajanje neke odluke potreban je konsenzus, s tim da, ako ga nema odmah, dovoljan je u konačnici jedan glas iz svakog od konstitutivnih naroda. To praktično znali da bilo kakvo imenovanje u Vijeću ministara može proći bez volje SDP-a, odnosno saglasnosti ministra Heleza. Dovoljno je da glasaju, uz ministre iz reda srpskog i hrvatskog naroda, Konaković ili Hurtić.

VEZANI TEKST - Da li je Konaković uz pomoć Čovića i Krišto pokušao izigrati SDP i Heleza?

Podsjetimo da je prije nego što je imenovan Helez za zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara BiH Borjane Krišto, njen prvobitan prijedlog bio Konaković, što je izazvalo čuđenje u SDP-u jer je, kako je i sam Helez kazao, od početka bio dogovor da to bude on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.