open-navfaktor-logo
search
Videosnimak otkriva
Šta u pola četiri ujutro radi Imamović i njegovi vijećnici, da li je glasanje u GV Tuzle bilo regularno?
Da vlast u Tuzli predvođena gradonačelnikom Jasminom Imamovićem derogira demokratska načela i izruguje se izbornoj volji građana postalo je jasno već odavno, smatraju njegovi politički oponenti. 
16.07.2020. u 14:25
get url
text

Posljednja sjednica Gradskog vijeća pokazala je da je grad koji se diči suživotom i multikulturalnošću postao talac čovjeka koji svoje zamisli provodi u djelo po cijenu ponižavanja gradskih institucija i onih koje su građani izabrali da u njima sjede.

(Ne)volja građana

Gradonačelnik Imamović suvereno upravlja većinom koja nije odraz volje građana s poljednjih izbora. Tu je deset vijećnika SDP-a i dva Tuzlanske alternative, a ostatak ruku potrebnih za većinu čine preletači iz drugih stranaka, koji su odlučili da svoj vijećnički angažman prisvoje. Dakle, dio Imamovićeve većine je predstavnik nacionalnih manjina Nedžad Jusić, Nedim Salihbegović, bivši DF-ovac, Edim Kadić, bivši BOSS-ovac, kao i bivši članovi SDA Sabahudin Imamović, Hidajeta Jarčević i Miralem Softić, od kojih je potonje dvoje prešlo u PDA. Zanimljivo je i da dvoje bivših SDA-ovaca koji su sada u PDA, najčešće nisu oboje uz većinu, nego su od tačke do tačke dnevnog reda "za" ili "suzdržani", vjerovatno da se načelniku Imamoviću ne može "prišiti" koalicija sa, u Tuzli omraženim, Mirsadom Kukićem. Uglavnom, to je tih 17-18 ruku s kojima gradonačelnik radi šta hoće, a ono što trenutno hoće do sada nije viđeno na bh. političkoj sceni.

Naime, posljednja sjednica Gradskog vijeća Tuzle koja je počela u petak popodne završila je naprasno u 3.12 sati, u subotu ujutro. Sjednica je održana online, putem aplikacije "zoom", a na njoj je, između ostalog, usvojen i rebelans budžeta.

- Prilikom glasanja na online sjednici često nismo mogli vidjeti vijećnike pozicije, nego smo samo čuli da glasaju "za", dakle nije im bila uključena kamera. Zbog toga sumnjamo u ispravnost glasanja. Također, tokom sjednice smo mogli čuti eho kod pojedinih vijećnika, pa smo, pokazat će se opravdano, sumnjali da dio vijećnika na sjednici učestvuje iz iste prostorije - kaže šef Kluba vijećnika SDA Mirza Tupajić.

Da bi omogućili održavanje online sjednice pozicija je promijenila Poslovnik Gradskog vijeća. Izgovor za online sjednicu je pandemija koronavirusa, koja je dovela do toga da se i Kolegij, na kojem je devet vijećnika, održava online. Kada su sve to uradili, dio vijećnika SDP-a, pokazat će snimak napravljen u 3.23 u subotu ujutro, otišao je u Gradsku upravu i tamo uz prisustvo gradonačelnika i predstavnika gradskih službi učestvovao na online sjednici.

- Ovo je jasno pokazalo da online sjednice nisu napravljene da bi se neko zaštitio od zaraze, nego da se isključe mediji i oslabi opozicija, odnosno smanji mogućnost za kritiku gradske vlasti - kaže Tupajić.

I doista otužno izgleda snimak Jasmina Imamovića, predsjedavajuće Gradskog vijeća Nataše Perić, vijećnika SDP-a Rejhane Dervišević i Elvira Mahmuzića i drugih predstavnika gradskih službi dok u pola četiri ujutro šetaju oko Gradske uprave, a građanima su prije samo par dana prodali priču kako se moraju distancirati jedni od drugih.

Krivična prijava

- Sumnjam u rezultate glasanja za rebalans budžeta i podnijet ću krivičnu prijavu ukoliko se bude izvršavao. Nema dokaza da je za glasalo 16 vijećnika jer ih nismo sve vidjeli. Imamo dvije opcije, ili nisu bili tu, a vode se da su glasali "za", ili su bili tu, a nisu se htjeli pokazati jer bi postalo jasno da svi sjede zajedno. Građani neka odluče šta je od toga skandaloznije - kaže vijećnik BOSS-a Mirnes Ajanović.

Skup gradonačelnika, vijećnika i gradskih službenika bio je povod da Ajanović podnese krivičnu prijavu protiv Imamovića.

- Imam svjedoke i dokaze da su 7. jula u 10.00 sati u kafiću u Tuzli, bez maski na licu oko sat sjedili Jasmin Imamović i načelnik Kalesije Sead Džafić. Džafić je 9. jula objavio da je pozitivan na koronavirus. Imamović nije prijavio zdravstvenim organima kontakt sa Seadom Džafićem, nije se samoizolirao, nije obavijestio javnost o kontaktu sa zaraženim, a pojavio se bez maske u sali Gradske uprave tokom online sjednice Gradskog vijeća Tuzla u vrijeme kada je stupila na snagu naredba Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva o nošenju maski u zatvorenom javnopm prostoru, čime je ugrozio zdravstvenu sigurnost kompletne gradske administracije i građana Tuzle - pojašnjava Ajanović razloge prijave.

Pouzdano sazajemo da su tokom online sjednice zajedno u zgradi Gradske uprave sjedili i još neki vijećnici koji čine većinu, a nisu iz SDP-a. Da li se oni trebaju nekome javiti i da li je ovaj skup bio zdravstveno rizičan, ostavljamo na savjest onima koji su tog popodneva i noći bili u Gradskoj upravi.

Ono što ostavlja gorak ukus je činjenica da je Gradsko vijeće Tuzle poniženo kao institucija, zahvaljujući Jasminu Imamoviću i većini koju on kontrolira, a u kojoj su tas na vagi tri vijećnika izabrana s liste Imamoviću omražene SDA.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.