open-navfaktor-logo
search
Vlada KS donosi odluku
Šta u GRAS-u i Centrotransu kažu o poskupljenju karata
Povećanje cijena goriva, koje traje već duži period, utječe i na brojna druga poskupljenja, a uskoro bi moglo doći i do poskupljenja cijena gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.
25.01.2022. u 20:52
get url
text

Poskupljenje goriva najviše utječe na prijevoznike jer im je gorivo jedno od osnovnih sredstava za rad, tako da su iz Centrotransa i GRAS-a tražili sastanak sa nadležnim u Ministarstvu saobraćaja Kantona Sarajevo, na kojem bi razgovarali kako da riješe ovaj problem.

- Cijenu karata određuje Vlada Kantona Sarajevo. Centrotrans je iznio isti problem zbog povećanja cijene goriva. Narednih dana očekujemo sastanak sa resornim ministrom na tu temu i na koji način će se moći ublažiti poskupljenje energenata u smislu pomoći prijevoznicima. Ove cijene karata nisu realne i održive – kazao je za Faktor Senad Mujagić, direktor GRAS-a.

Safudin Čengić, direktor Centrotransa, ističe da u sporazumu koji su ranije potpisali stoji da ekspertna grupa u Kantonu Sarajevu pravi analizu troškova održavanja linija i na bazi toga Vlada KS određuje cijenu.

- Povećanje cijena karata gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo je u nadležnosti Ministarstva saobraćaja. Zajedno sa GRAS-om pokrenuli smo inicijativu da ekspertna grupa napravi analizu i da se utvrdi trenutna situacija. Hoće li doći do povećanja cijene karte prema putniku ili će Vlada KS razliku pokrivati kroz budžet, to nije poznato. Nismo još u fazi da govorimo o brojkama. Cijene se ne mogu korigovati, osim ako Vlada KS donese odluku. Sve cijene rastu već duži period. Poskupljenja su natjerala svakog od prijevoznika da radi analize kako i pod kojim uslovima može izdržati sa ovim cijenama kada je u pitanju međugradski i međunarodni saobraćaj – kazao je za Faktor Čengić.

Kontaktirali smo i resornog ministra Adnana Štetu, ali on danas nije odgovarao na naše pozive.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.