open-navfaktor-logo
search
San Francisco
Šta sve može Audijev prvi električni SUV
Činjenica je kako je ovo prvi električni model iz Audija koji može (i treba) ostvariti dobre prodajne rezultate
18.09.2018. u 18:48
get url
text
Audi e-tron

Audi je premijerom u San Franciscu svijetu konačno predstavio e-tron, svoj prvi potpuno električni SUV model.

Zaboravimo li na trenutak istoimenu izvedbu modela R8, ovo je doista prvi električni Audi serijske proizvodnje, baš kako mu u Ingolstadtu tepaju. Činjenica je kako je ovo prvi električni model iz Audija koji može (i treba) ostvariti dobre prodajne rezultate.

Audijev rival Teslinom Modelu X, i još važnije, nedavno predstavljenom Mercedesu EQC, pokreće se sa dva asinhronim motoa maksimuma od 408 KS i 660 Nm, a napajanim iz baterija kapaciteta čak 95 kWh. Radi se o energetskom bloku tlocrtnih mjera 2.28 x 1.63 m i visine 34 cm, ali i balastu od nekih 700 kg. Na 100 km/h ipak stiže za manje od šest sekundi, a maksimalna brzina limitirana je na 200 km/h.

Najveća novost na ovom modelu je sistem rekuperacije energije odgovoran za do 30% dosega. A on iznosi oko 400 km. Audi e-tron je prvi model opremljen sistemom ultrabrzog punjenja putem priključka snage čak 150 kW. Prevedeno, to znači da je 80% kapaciteta baterije riješeno za pola sata.

U Audiju su posebno ponosni na novi sistem pogona na sve točkove, s izuzetno brzom reakcijom. Redistribucija momenta između osovina je skraćena, a tu je i torque vectoring sistem te inovativna izvedba sistema protiv proklizavanja. Sveukupno e-tron ima sedam modaliteta rada, od komfornog do sportskog, a uključuje regulaciju visine (do 76 mm) i tvrdoće zračnog ovjesa.

 Audijev električni SUV dug je 4,9 metara, širok je 1,93 i visok 1,66 metara.

Komfor je dakako prvoklasan, a oprema na razini najboljih u segmentu. Jedna od osobenosti svakako su virtualni retrovizori, još jedan dokaz kako se i najjednostavnije stvari mogu tehnološki zakomplicirati. Sve u svemu, izgled kabine snažno je inspiriran modelima A8 i Q8, što samo potvrđuje visoke kriterije. One gladne prostora obavijestit ćemo kako u prtljažnik stane 660 litara tereta.

Poznate su i cijene. Audi e-tron starta s cijenom od 79.900 eura, uz napomenu kako će prvi primjerci biti isporučeni do kraja godine. Cijena za američko tržište je od 74.300 USD. Spomenimo i 2.600 primjeraka iz Edition One izdanja (First Edition) s ekskluzivnim dodacima i naravno dodatnom cijenom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.