open-navfaktor-logo
search
Jučerašnji sastanak
Šta su parlamentarci u FBiH rekli Escobaru, kakve utiske nose sa sastanka, jesu li dobili odgovore?
Susret u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine sa šefovima klubova u Zastupničkom domu FBiH i predsjedavajućim oba doma Parlamenta FBiH upriličen je na inicijativu specijalngog izaslanika američkog predsjednika Gabriela Escobara jučer u Sarajevu, a koji je u posjeti našoj zemlji. Šefove klubova smo upitali o čemu su razgovarali sa Escobarom, šta su ga pitali, kakve utiske nose sa susreta.
09.11.2021. u 14:26
get url
text

Podsjećamo, susretu u Parlamentu FBiH, pored Escobara, prisustvovao je i Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH.

"Moj govor je bio iskren i direktan" 

- Najvažnija poruka sa ovog sastanka jeste rečenica da ne može biti jednostranog ili unilateralnog kršenja Mirovnog sporazuma i prijenosa nadležnosti. I da rata neće biti. Ja sam razumjela susret sa gospodinom Escobarom kao prijateljski razgovor i nisam na sastanak ponijela neki unaprijed pripremljen i napisan govor. Željela sam prvo čuti šta će američki diplomata kazati, pa onda temeljem toga obratiti mu se. Moj govor na sastanku je bio iskren i direktan - kazala nam je Sanela Prašović, predsjednica Kluba SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, i dodala:

- Gospodinu Escobaru sam rekla da bih voljela da danas možemo razgovarati o rješenjima, o stabilnosti i napretku, međutim, zbog postupaka Milorada Dodika koji su protivni zakonu i Ustavu države Bosne i Hercegovine, ovaj sastanak prolazi u drugačijem ozračju. Potcrtala sam da, kada je riječ o Izbornom zakonu da razgovore o tome vode lideri stranaka, ali da mislim da je važno da rješenje podrazumijeva da svaki građanin BiH može birati i biti izabran. To je osnov. I važno je da rješenje za Izborni zakon ne dovede do novih nezadovoljstava. Ne može jedan narod birati drugom narodu člana Predsjedništva BiH, već moramo pronaći rješenje koje će značiti stabilnost države BiH.

Prašović kaže da se tokom susreta u Parlamentu FBiH osvrnula i na govor ambasadora Erica Nelsona.

Kao 21-godišnjakinja bila ratna reporterka 

- Tačnije, na dio kada je govorio o "krizi nade" u BiH. Rekla sam da mi ne smijemo nikada izgubiti nadu da naša država BiH bude stabilna, prosperitetna, jaka... S tom sam nadom kao 21-godišnjakinja otišla u rov radeći kao ratna reporterka. Nada je bila u meni i nakon rata. Za tu nadu se borim i danas. Na kraju sam zamolila gosp. Escobara da SAD ne dozvoli destrukciju države Bosne i Hercegovine - ispričala nam je Prašović.

Alma Kratina, predsjednica Kluba DF-a, kazala nam je kako nije namjeravala govoriti o Izbornom zakonu BiH, ali nakon riječi Tomislava Martinovića, predsjedavajućeg Doma naroda FBiH, i zastupnice Sanele Prašović morala je reagirati.

- Specijalnog izaslanika nisam ništa pitala jer smatram da izuzetno dobro poznaje prilike u Bosni i Hercegovini i stoga nisam planirala govoriti o Izbornom zakonu, ali kada je predsjedavajući Doma naroda Tomislav Martinović rekao da je najveći problem Izborni zakon, a kolegica Prašović da nije dobro da neko nekome bira člana Predsjedništva BiH, nisam mogla ne referirati se na to da je za poštivanje ljudskih prava, što jeste u suštini najveći izazov u Bosni i Hercegovini, neophodno ići u izmjene izbornog zakonodavstva na način da svi građani u Bosni i Hercegovini, u svim njenim dijelovima, imaju istu mogućnost da biraju i budu birani. Dakle, ne biraju narodi, nego građani i ne smije se ići ka etničkim podjelama koje vode nestanku Bosne i Hercegovine, zemlje u kojoj su oduvijek uvažavane različitosti koje jesu bogatstvo, a ne razlog za podjele po bilo kojem osnovu - govori nam Kratina.

Potpuno posvećeni očuvanju Dejtonskog sporazuma 

Dodaje kako se referirala i na presude Evropskog suda za ljudska prava.

Upitali smo Kratinu da li je Escobar ikome odgovorio na izlaganje.

- Nikome nije ništa odgovorio nakon naših izlaganja, a govorili su šefovi klubova i to nakon što su se predsjedavajući domova i njhove ekselencije Nelson i Ecsobar obratili. Escobar je rekao da su potpuno posvećeni očuvanju Vašingtonskog i Dejtonskog sporazuma. Govorio je da je neophodno ojačati institucije i imati ravnomjerno ekonomski razvijene sve dijelove BiH - kazala nam je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.