open-navfaktor-logo
search
Uputile apel
Šta su Majke Srebrenice napisale švedskom kralju i kraljici: Znamo da ste čuli sve, budite hrabri
Možete li zamisliti da se majka može radovati i kada pronađe koščicu svog djeteta jer mi majke nismo rađale djecu bez glave i drugih dijelova tijela, navode majke u pismu
05.11.2019. u 15:55
get url
text

Predsjednica Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" Munira Subašić danas je, tokom protestnog okupljanja ispred Ambasade Švedske povodom odluke Komiteta Kraljevske švedske akademije nauka da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli Peteru Handkeu, u Ambasadu predala pismo naslovljeno na švedskog kralja Carla Gustafa Folke Hubertusa i kraljicu Silviu Renate Sommerlath. 

Pismo majki Srebrenice prenosimo u cijelosti: 

Pismo vam pišu Majke Srebrenice. Ako ste zaboravili, mi smo one majke koje i danas, nakon skoro 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici, traže i skupljaju koščice svojih najmilijih. Možete li odvojiti trenutak i zamisliti šta se desi kada majka pronađe koščicu-dvije svog djeteta? Možete li? Možete li zamisliti da se majka može radovati i kada pronađe koščicu svog djeteta jer mi majke nismo rađale djecu bez glave i drugih dijelova tijela. Mi majke se borimo za zamišljenu pravdu, ne prestajemo progoniti zločince, svjedočimo pred međunarodnim i nacionalnim sudovima, ponosno i dostojanstveno podižemo našu zajednicu mladih ljudi, učimo ih da ne zaborave i da ne mrze i da naša osveta bude Pravda, a naša majčinska suza molitva da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica.

Naša najteža borba je borba protiv negatora genocida. Obrušavaju se negatori genocida na nas svom silinom, fizički nas napadaju, prijete nam, negiraju naše postojanje, vrijeđaju nas, veličaju ubice i silovatelje, pokušavaju tako napraviti drugi genocid nad nama. Nije nam lako, ali ne posustajemo i dok smo žive nikada nećemo posustati. Izvor zla je zvanična politika Srbije i njihovih poslušnika u našoj državi Bosni i Hercegovini.

Vaša akademija je dodijelila Nobelovu nagradu Peteru Handkeu, članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Na svjedočenjima pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju smo čuli da je Srpska akademija bila izvor zla i uzrok raspada Jugoslavije. Peter Handke nam je proteklih 25 godina kontinuiranio nanosio bol, negirao je genocid i podržavao ratne zločince i njihove zločine. Nobelova nagrada Peteru Handkeu je podrška našem ponižavanju, podrška negiranju nas majki, podrška prošlim, sadašnjim i budućim zločincima i teroristima.

Znamo da ste čuli ili znate sve o tome i zbog toga Vam se i obraćamo. I znamo da možete spriječiti i osujetiti ovu sramotu, ne samo švedskog naroda. Zaustavite civilizacijsku sramotu, spasite dostojanstvo sebe i švedskog naroda i spriječite dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Jedino ćete tako ostati zabilježeni kao heroji u povijesti svog i svih drugih naroda, odnosno ako ništa ne preduzmete, ostat ćete zabilježeni kao saučesnici u civilizacijskoj negaciji genocida u Srebrenici u Bosni i Hercegovini. Budite hrabri.

Posebnu hrabrost očekujemo od majke, kraljice Silviae Renate Sommerlath. Vi kraljice, nas trebate podržati da se odbranimo jer tako ćete odbraniti sebe, svoju porodicu, familiju, zaštititi svoju djecu, državu, civilizaciju. Odbranit ćete svoje ideale za koje se borite jer vjerujemo da ste tako učeni i naučeni. Mi hoćemo da vjerujemo u Vas i pozivamo kraljevski par da budu prisutni obilježavanju 25. godišnjice genocida  u Srebrenici u julu 2020. godine, gdje će se skupiti sav civilizirani svijet, da oda počast više od 8.500 nevino ubijenih. Bit će to najveće okupljanje protiv ideja svjetskih zločinaca i negatora genocida u 21. vijeku. Ovo je i prva pozivnica koju smo uputili nekome. Budite dio toga! Dođite na obilježavanje. Mi vas očekujemo.

Kraljicu pozivamo i da nas posjeti bilo kada i u bilo koje vrijeme. Naše srce je otvoreno za svaku majku, za svakog onog koji ima makar zrnce razumijevanja prema onome što smo doživjeli i doživljavamo.

Vaše eventualno nesprečavanje dodjele Nobelove nagrade jednom od najvećih negatora genocida i nedolazak na obilježavanje 25 godina genocida u Srebrenici bila bi potvrda da kraljevska porodica stoji iza dodjele Nobelove nagrade nasljedniku nacističkih i fašističkih ideja.

Ova "nagrada" nas je natjerala da, prvi put, razmišljamo o stubu srama koji bi postavili u Srebrenici povodom 25 godina obilježavnja, da stoji i prijeti i opominje da postoje pojedinci i organizacije koje direktno ili indirektno pomožu pojedince i organizacije u činjenju genocida. Ukoliko ne spriječite dodjelu "nagrade", krenut ćemo od članova vaše, švedske kraljevske akademije i onih koji su predložili i podržali Petera Handkea, kao jednog od najvećih negatora zločina na području bivše Jugoslavije.

Vjerujemo da ćete nas razumjeti i da ćete preduzeti sve što je u vašoj nadležnosti i mogućnosti da zaustavite ovaj sramni i anticivilizacijski čin podrške zločincima i fašistima.

Kraljevskoj porodici želimo da zadrži viševjekovni kontinuitet, dobro zdravlje i pomoć od Boga u donošenju odluke koju od vas tražimo. Amin!

"Fiat iustitia et pereat mundus."

"Neka bude pravda, makar propao svijet."


Subašić tokom predaje pisma 

Nakon predaje pisma, Subašić je kazala da su majke imale osjećaj da su trebale dići svoj glas protiv odluke Nobelovog komiteta, te da o tome upoznaju kraljicu, u pismu za koje kaže da je "od majki - majki". 

- Ne znamo šta će ona uradiliti, ali uglavnom, neka zna da se ne slažemo s odlukom.  Kada smo do sada slali pisma, od Billa Clintona pa nadalje, dobijali smo odgovore, vjerovatno ćemo dobiti i od kraljice - kazala je Subašić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.