open-navfaktor-logo
search
Otvoreno pismo
Šta su Čović i Ljubić poručili Bošnjacima
Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH i Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a, uputili su pismo Hrvatima u BiH, svim političkim subjektima, kao i svim predstavnicima međunarodne zajednice te svim građanima i cjelokupnoj javnosti u BiH
07.09.2018. u 08:31
get url
text

U opširnom pismu koje je objavljeno na stranici HNS-a, Čović i Ljubić, između ostalog, navode da "svi bitni politički problemi u BiH nastaju zbog relativiziranja, negiranja i kršenja načela konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda".

- Jedini način da se u BIH postigne stvarna jednakost svih građana-državljana je da se prije toga osigura konstitutivnost i međusobna jednakopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba. Konstitutivnost naroda i jednakost svih građana-državljana ne trebaju se međusobno isključivati nego nadopunjavati. Glavne aktivnosti Glavnoga vijeća, kao i HNS BiH u cijelosti, bile su i bit će usmjerene prema ostvarenju konstitutivnosti i međusobne jednakopravnosti konstitutivnih naroda te jednakosti svih građana-državljana neovisno o njihovoj etničkoj, odnosno, nacionalnoj (ne)pripadnosti, kao i punopravnom članstvu BiH u EU i NATO - stoji u pismu.

Kako navode, "određeni politički akteri iz Federacije BiH su protuustavno i antidaytonski djelovali" kada je u pitanju izborno zakonodavstvo.

- Naime, umjesto da pokušaju implementirati odluku „Ljubić“ u Parlamentarnoj skupštini BiH, kako je u samoj odluci i naložio Ustavni sud BiH, pet stranaka (SDA, SBB, SDP, DF i NS), suprotno Izbornom zakonu BiH i suprotno odluci Ustavnog suda BiH i samom Ustavu BiH, pokušalo je provedbu odluke Ljubić riješiti u Parlamentu Federacije BiH. Stavljajući entitet iznad države, entitetski parlament iznad državnog parlamenta i zakon na entitetskoj razini iznad državnog zakona pet spomenutih stranaka su prijedlogom „Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH“ de iure i de facto izveli pokušaj entitetskog udara na državu, ugrozili ustavno-pravni poredak BiH te prekršili Ustav BiH i Daytonski sporazum - pišu Čović i Ljubić.

Oni su pozvali "sve Hrvate da budu svjesni vrijednosti i težine svoga izbornoga glasa".

- S obzirom da svaki vaš glas može biti presudan za osiguravanje legitimnog predstavljanja na svim administrativno-političkim razinama, pozivamo vas i molimo da iziđete na izbore i date svoj izborni glas onima koji ne trguju s hrvatskom konstitutivnošću u BiH i koji kao svoj glavni politički cilj imaju osiguravanje pune konstitutivnosti i jednakopravnosti Hrvata s druga dva konstitutivna naroda na svim administrativno-političkim razinama u cijeloj BiH - navodi se.

A čelnici HNS-a imaju poruku i za Bošnjake.

- Ovim putem i svim Bošnjacima, kao i njihovim političkim predstavnicima upućujemo snažan poziv i dobronamjernu poruku da poštuju načelo legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda i time doprinesu izgradnji i jačanju povjerenja među konstitutivnim narodima te uspostavi legitimne, stabilne, funkcionalne i učinkovite vlasti u BiH. Odnosi između Hrvata i Bošnjaka prolazili su kroz različite faze i imali različite učinke i po naše narode i po zajedničku nam državu BiH. Pogrešnih poteza bilo je i na jednoj i na drugoj strani. Žao nam je ako su neki politički potezi hrvatskih predstavnika kod Bošnjaka shvaćeni kao negiranje njihovih konstitutivnih prava, političkog subjektiviteta i nacionalnog dostojanstva, posebice u dijelovima BiH gdje su Hrvati većina. Izražavamo iskreno žaljenje. Također očekujemo da ne činite Hrvatima ono što ne biste htjeli da Hrvati urade vama, bilo da je riječ o izborima, političkom ili svakodnevnom životu. Ove poruke, pri tom, ne treba smatrati izrazom naše slabosti niti straha, nego izrazom nacionalne i političke zrelosti i snage te odgovornosti prema zajedničkoj nam državi. Hrvati u BiH su autohton, konstitutivan i državotvoran narod, stoga vas pozivamo da zajedno gradimo državu po mjeri sva tri konstitutivna naroda i svih građana-državljana. Duboko smo uvjereni kako jedino takva Bosna i Hercegovina može biti stabilna, funkcionalna i prosperitetna država - stoji na kraju otvorenog pisma koje su uputili Čović i Ljubić.

Cijelo pismo možete pročitati OVDJE.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.