Nokti su pokazatelji zdravlja vašeg organizma, pa ukoliko nešto nije uredu to će vam vaši nokti pokazati.

Blijedi nokti sa linijama uzduž nokta ukazuju na anemiju ili suhoću, naročito ako koristite agresivna sredstva za čišćenje.

Ukoliko vam nokti poprimaju plavičastu boju to ukazuje na nedostatak kisika u organizmu i lošu cirkulaciju. Sa druge strane ako su nokti tanki i lomljivi to je znak manjka vitamina, minerala i proteina.

Da biste imali zdravo tijelo trebate početi sa brigom o prehrani, a to ćete svakako postići unosom vitamina.

Za nokte su najznačajniji kalcij i vitamin B, zatim vitamin D, te folna kiselina i vitamin C.

Razrijeđeno jabukovo sirće možete piti kako kako biste ojačali nokte, a mazati ih limunovim sokom kako bi ih ojačali izvana.

U ishranu treba uključiti piletinu i ribu, te puno zelenog lisnatog povrća poput špinata, brokule i kelja. Preporučuje se konzumacija borovnica, jagoda i grožđa.

Paradajz, mrkva i paprika su također dobri za nokte, dok ih snažnim između ostalog čine orašasti plodovi i sjemenke.

Da se trebate više brinuti o svojim noktima pokazuju ovi simptomi:

1. Linije uspravne na noktima pokazuju da nešto nije uredu s probavnim traktom, te da vam nedostaje vitamina B12 i željeza.

2. Bijele tačkice na noktima ukazuju na nedostatak kalcija ili cinka. Mogu se pojaviti usljed konzumiranja slatkiša, naročito rafiniranih šećera koji iscrpljuju minerale iz tijela.

3. Zanoktice su znak da imate manjak proteina, vitamina C i folne kiseline.

4. Ako imate lomljive nokte, to može značiti da imate slabo željezo ili vitamin A, neuravnoteženu funkciju štitne ili bubrega i slabu cirkulaciju

5. Crveno-ljubičasti nokti mogu biti uzrok iscrpljenosti tijela i umora.

6. Kada su vam nokti tamnocrvene boje, vjerojatno vam se krv zaustavlja od prekomjerne konzumacije teške, slane i masne hrane.

7. Blijedi nokti ukazuju na to da imate slabu cirkulaciju ili anemiju, te nizak nivo energije u jetri i bubrezima