open-navfaktor-logo
search
Donijeli zaključak
Šta se krije iza plana "Trojke" i opozicije iz RS-a o finansiranju izbora 2022.
Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, govoreći o jučerašnjem sastanku opozicionih stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske, na kojem je doneseno nekoliko zaključaka za budućnost BiH, istakao da se izbori moraju održati i da će, ako bude potrebno, opozicija finansirati izbore.
09.12.2021. u 21:03
get url
text

- Jedna radikalna promjena u oba entiteta, da su u tom smislu spremni sabotirati, tj. spriječiti održavanje izbora jer im je to bolje nego da izgube te izbore. Ono što smo mi razgovarali je ne samo da se izbori moraju održavati, nego da ćemo u organima u kojima imamo mogućnost upravljanja, ako treba da ćemo mi finansirati te izbore - kazao je Kojović za N1. 

Izborni zakon BiH jasno je definirao na koji se način finansiraju opći izbori. Novac koji se prebacuje na račun Centralne izbore komisije BiH osigurava se u budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. U budžetima Brčko distrikta, općina i gradova osigurava se novac za općinske izborne komisije i komisiju Brčko distrikta. 

Na koji to onda način "Trojka" i opozicija iz Republike Srpske misle finansirati održavanje Općih izbora 2022. godine? 

Ako je plan da se novac izdvoji iz Kantona Sarajevo i Tuzlanskog kantona, te općina u kojima oni imaju načelnike, onda se mora ispoštovati zakonska procedura. Pitanje je, naravno, i sa koje stavke kantonalnih i općinskih budžeta se planira uzeti izdvojeni novac koji bi morao bi biti uplaćen Vijeću ministara BiH, odnosno Ministarstvu finansija BiH. 

Podsjećanja radi, 2007. godine nakon smrti tadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milana Jelića trebali su biti održani prijevremeni izbori za novog entitetskog predsjednika. Zbog neslaganja unutar Ministarstva finansija BiH, nije bilo saglasnosti da se izdvoji novac. Tada predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik je bio spreman uplatiti novac iz entitetskog budžeta, ali to nije bilo prihvaćeno. 

Da li se upravo iza onoga što su "Trojka" i opozicija dogovarali krije dobro smišljen plan u kojem će generalizirati stvari pa za neodržavanje izbora, čiji su bojkot već najavili Milorad Dodik i Dragan Čović, optužiti i Bakira Izetbegovića, odnosno SDA da kao dio vladajuće koalicije nisu spremni izaći na izbore "zbog straha od gubitka vlasti"?  

S obzirom na to da se na čelu Vijeća ministara BiH i Ministarstva finansija nalaze kadrovi SNSD-a i HDZ-a BiH, Zoran Tegeltija i Vjekoslav Bevanda, a znajući proceduru izdvajanja novca za održavanje općih izbora, i da dođe šeik iz Saudijske Arabije i uplati 100 miliona KM, bez njihovog potpisa bilo bi nemoguće finansirati izbore. "Trojka" i opozicija iz Republike Srpske zaigrali su na kartu neinformisanosti građana, te pitko zvuči najava kako su oni spremni finansirati izbore. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.