open-navfaktor-logo
search
Dva scenarija
Šta se krije iza nove likvidacije srbijanskog kriminalca u Johannesburgu
U Africi je imao drugi identitet koji je pravdao falsifikovanim dokumentima i značajno je promijenio fizički izgled
22.11.2019. u 22:12
get url
text

Nakon što je u Južnoj Africi ubijen Goran Relić Trta (50), još jedan Srbijanac sa bogatom kriminalnom prošlošću, o motivima pucnjave se naširoko nagađa. Dok jedni tvrde da se radi o neraščišćenim računima u poslovanju sa bugarskom mafijom u Južnoafričkoj Republici, neki mediji prenose da su ga likvidirali pripadnici bande koji nisu željeli da plate popravku automobila u njegovoj automehaničarskoj radnji.

Relić je ubijen u predgrađu Johannesburga, kada je u njegovu automehaničarsku radnju upala grupa muškaraca i zapucala. Bilo je teško identifikovati o kome je zaista riječ, jer je Relić na afričkom kontinentu imao drugi identitet koji je pravdao falsifikovanim dokumentima i značajno je promijenio fizički izgled, piše Blic.

Međutim, izvor "Večernjih novosti" potvrdio je da je riječ o srbijanskom kriminalcu za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog učešća u ubistvu vlasnika mjenjačnice Zvonka Pličevića (37) 2009. godine u Zemunu. Prema jednoj od dvije verzije, ovo je ubistvo samo jedno u nizu likvidacija iza kojih stoji sukob srbijanske i bugarske bande, koje se na najvećem kontinentu bave dilanjem droge.

"Kurirov" neimenovani izvor je ispričao da se ne isključuje mogućnost da je bugarska kriminalna grupa naručila likvidaciju preko lokalnih bandita upravo da bi zavarala trag.

- Veza Relića sa srbijanskom mafijom u JAR ne može se olako isključiti, imajući u vidu da je on još prije 10 godina našao utočište u ovoj zemlji, bježeći od zločina u Srbiji za koji se teretio - objasnio je sagovornik tog lista.

Do krvavog rata ovih grupa došlo je 2017. godine ranjavanjem Ivana Đorđevića Žuće (59), jer su bugarski kriminalci navodno okrivili njegovog najbližeg saradnika za krađu 20 kilograma kokaina. Poslije nekoliko dana, ubijen je vođa bugarske mafije sa svojom suprugom. Dvije godine kasnije, ponovo su zapucali na Žuću i on tada nije izbjegao smrt, a brutalnu likvidaciju zabilježile su i nadzorne kamere luksuznog kompleksa u kom je živio.

Ubistvo zbog kog se za Relićem tragalo cijelu deceniju dogodilo se u Zemunu. Tijelo Zvonka Pilčevića, vlasnika mjenjačnice "Zvonce", pronađeno je u užasnom stanju. Utvrđeno je tokom uviđaja da je pretučen nasmrt, te da je potom dovezen i izbačen u ulicu gdje je pronađen. Istraga je pokazala da je u premlaćivanju, osim Relića, učestvovao i Nikola Bulatović zvani Pidža, poznat policiji po nasilničkom ponašanju. Sumnjalo se da se motiv krije u zelenaškom dugu, zbog kog je kamata premašila milion eura.

Njegovi najbliži su tad pričali da nesretni Pilčević, koji ranije nije bio poznat policiji i nije imao dosje, ne duguje novac samo jednom čovjeku, već je u tom lancu bilo više njih. Relić je potom pobjegao u Južnoafričku Republiku, pribavio novi identitet, oženio se i navodno mirno živio skromnim životom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.